Lærer ud i netværk
Et par hundrede biløkonomer har siden starten i 2001 været forbi Erhvervsakademi Aarhus og Finn Rolighed. Nu fylder uddannelsens koordinator 60 år.
En akademi-reform tilbage i 2000 tog livet af den tidligere biløkonom-uddannelse, som blev drevet af skolen Niels Brock i samarbejde med D.A.F. i årene 1993-1999 (sidste hold blev færdig i 2002), og i stedet henvendte MAF (i dag Bilbranchen) sig til Århus Købmandsskole (fra 2009 Erhvervsakademi Aarhus), som i 2001 "hovedkulds" gik i gang med den nye biløkonomuddannelse, en to et halvt år lang uddannelse, baseret på markedsføringsøkonom uddannelsen.
Og det er gået hen og blevet en pæn succes med 215 studerende i årene 2001 til 14. Tæt ved 90 procent af disse dimitterer, mens 20-30 procent læser videre, mange med HD - færre med MBA, oplyser Finn Rolighed.
- Det stærke ved biløkonom-konceptet er, at de studerende er tilknyttet en virksomhed, så de føler sig som en decideret medarbejder, forklarer Finn Rolighed, som vurderer, at 80-90 procent af de uddannede biløkonomer bliver i autobranchen.
God opbakning
- Jeg mener, vi har fundet den rette model for uddannelsen. Biløkonomerne er meget velanskrevne i branchen. Det er dog ikke let at finde praktikpladser nok. Vi stiler mod 20-30 studerende per år - fordelt på Århus og Lyngby (som kom med i 2006), men vi har hvert år 50 unge, som gerne vil i gang med uddannelsen, fortæller han og tilføjer:
- Uddannelsen har imidlertid fundet den rette niche, hvor balancen mellem teori og praktik passer til os.
Biløkonomuddannelsen har gennem årene haft et tæt samarbejde med Bilbranchen under DI samt en række virksomheder og sponsorer i autobranchen. Således har Finn Rolighed gennem årene arbejdet tæt sammen med fem direktører i og tre formænd for Bilbranchen.
- De har altid villet uddannelsen - der har været god opbakning, konstaterer han.
Ned i maskinrummet
Selv læste Finn Rolighed som ung et par år i USA ved universitetet i Iowa, og det havde han stor fornøjelse af. Også biløkonomerne er kendt for at være rejselystne i deres uddannelse.
- Jeg opfordrer altid de unge til at søge til udlandet undervejs, det giver det største boost. Og især fra USA kommer mange nye impulser, mener han.
- Ellers er min kæphest, at vi hellere vil have generalister end specialister ud af uddannelsen. De skal ned i auto-virksomhedernes maskinrum - der tilfører de mest værdi, især inden for procesoptimering, forklarer Finn Rolighed, som glæder sig over, at der generelt er en positiv opfattelse af biløkonomuddannelsen i autobranchen.
Selv om den "nye" biløkonomuddannelse i Århus/Lyngby er noget anderledes end den gamle ved Niels Brock har der altid været et fint samarbejde mellem biløkonomerne fra de to institutioner, oplyser Finn Rolighed. Gennem årene har de mange biløkonomer begge steder fra blandt andet plejet deres netværk via foreningen Danske Bil, arrangementer samt via Facebook- og LinkedIn-grupper.
Der er reception i anledning af Finn Roligheds 60 års fødselsdag på Erhvervsakademi Aarhus, Sønderhøj 30, 8230 Viby J fredag den 20. februar kl. 14-17.