23948sdkhjf

Papirløs pant i biler trådt i kraft

Autobranchen har et medansvar for at få den nye digitale tinglysning til at fungere optimalt, anfører Tinglysningsretten op til ændringen ved månedsskiftet.
Fra i går 2. november 2010 blev tinglysningen af pant i biler digital, og papiret fortid. Det betyder, at bilbranchen nu skal klare den med nye arbejdsgange.

Hvis man låner penge til et bilkøb gennem enten et pengeinstitut eller et bilfinansieringsselskab, sørger finansieringsvirksomheden for at få tinglyst de rettigheder i bilen, der er nødvendige for at sikre, at de får deres penge. Denne tinglysning foregår ved Tinglysningsretten og har hidtil foregået med papir og pen.

Med den digitale proces er målet, at 95 procent af alle sager kan behandles på 10 dage eller derunder. Samtidig kan bilforhandleren hurtigere og lettere end i dag tjekke på internettet, om der skulle være pant i den bil, han er ved at købe.

Der vil være en indkøringsperiode frem til omkring 1. april 2011, mens alt rettes til, og alle parter vænner sig til at bruge systemet. I indkøringsperioden kan der forekomme længere sagsbehandlingstider og uforudsete problemer, der skal løses, skriver Tinglysningsretten under Domstolsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Autobranchen tilpasser sig

Når dokumenter skal sendes digitalt frem og tilbage, og medarbejderen hos finansieringsvirksomheden selv skal taste de nødvendige oplysninger ind, vil der selvfølgelig være ændringer i arbejdsgangen. Domstolsstyrelsen, Tinglysningsretten og autobranchen har gennem foråret og sommeren samarbejdet om at forberede branchen til disse ændringer.

- Der ligger fortsat en meget vigtig opgave i at få tilrettelagt den enkelte virksomheds proces. Dette har branchen selv ansvaret for at gennemføre, siger præsident for Tinglysningsretten, Søren Sørup Hansen.

Lettere digital signatur

For den almindelige borger, der skal ud at købe bil, vil digitaliseringen ikke betyde den store forskel. Men de kan alligevel være med til at gøre forløbet mere smidigt. Hvis man vælger at skrive under med en digital signatur hos sin bilforhandler frem for eksempelvis en papirfuldmagt, vil processen kunne foregå hurtigere til gavn for alle.

Med det nye NemID er det let og problemfrit, da denne signatur kan bruges fra en hvilken som helst computer.

- Derfor er det en god ide, at bilforhandlere opfordrer kunderne til at bruge digital signatur, og finansieringsselskaberne sørger for at tilbyde denne mulighed, siger Søren Sørup Hansen.

Vejledninger og spørgsmål og svar til Den Digitale Bilbog, er tilgængeligt på www.tinglysningsretten.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078