23948sdkhjf

Direkte gasbrændere er problematiske til sprøjtekabiner

- Vi må diskutere, hvordan lovgivningen skal tolkes, siger Allan Hansen om en afgørelse fra Arbejdstilsynet.
- Hvis du har investeret i en sprøjtekabine med direkte gasfyring, gør du måske klogt i at undersøge, om garantien stadig er gældende på kabinen.

Det mener direktør Allan Hansen fra kabineleverandøren Ventherm A/S efter, at Arbejdstilsynet har udtalt sig i en konkret sag hos en af Ventherms kunder i Nordjylland.

I skrivelsen, som Ventherm A/S er i besiddelse af, fastslår Arbejdstilsynet således, at direkte gasfyring ikke er lovligt til opvarmning af erstatningsluft i en sprøjtekabine.

- Det kommer sådan set ikke bag på os, siger direktør Allan Hansen.

- Vi har – modsat andre kabineleverandører - længe været af denne overbevisning. Det er imidlertid første gang vi ser, at Arbejdstilsynet så direkte går ud og forholder sig til spørgsmålet.

Spørgsmålet er yderst aktuelt, idet der er en række åbenlyse fordele forbundet med anvendelse af direkte gasfyring, blandt andet en hurtigere temperaturregulering og en mere effektiv forbrænding. Disse fordele er naturligvis baggrunden for, at rigtig mange autolakerere har valgt at investere i direkte gasfyrede kabiner inden for de senere år.

- Men det sker på bekostning af en række sikkerhedsmæssige problemer, hvilket er årsagen til, at Arbejdstilsynet nu interesserer sig for emnet, siger Allan Hansen.

Lovlig - ikke lovlig

Ifølge Allan Hansen er problemerne primært, at forbrændingen eller forureningen fra gasbrænderen føres direkte ind i sprøjtekabinen, ligesom opvarmningen reelt sker via åben ild direkte i ventilationskanalen. Dette er brud på de helt grundlæggende sikkerhedsforskrifter i forbindelse med sprøjtekabiner.

- Disse sikkerhedsmæssige problemer elimineres helt ved indirekte opvarmning, som Ventherm A/S altid anbefaler vore kunder, siger Allan Hansen.

I ovennævnte skrivelse fastslår Arbejdstilsynet, at en direkte gasbrænder placeret i ventilationskanalen til en sprøjtekabine ikke er lovlig, og begrundelsen skal findes i følgende bekendtgørelser:

• I henhold til § 16 i bekendtgørelse om arbejdets udførelse skal unødig påvirkning fra stoffer og materialer undgås. Ved opvarmning med en direkte gasbrænder vil erstatningsluften blive forurenet og derved udsætte medarbejderne for en unødig påvirkning.

• I bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning står i § 34, at et arbejdsrum skal have tilstrækkelig tilførsel af frisk luft, og i § 36 står, at tilførsel af frisk luft ved mekanisk ventilation skal bestå af udeluft, der bliver mindst muligt forurenet fra nærliggende skorstene, afkastningsluft eller andre forureningskilder. Efter Arbejdstilsynets opfattelse er det ikke frisk luft, når luften bliver forurenet af forureningsprodukterne fra gasbrænderen.

• Desuden vil der, i tilfælde af at der forekommer eksplosiv atmosfære i sprøjtekabinen, hvilket der typisk gør, være en mulig risiko for eksplosion, da der bliver indført en tændkilde i form af gasbrænderen. Dette vil være en overtrædelse af reglerne i bekendtgørelse om arbejde i forbindelse med eksplosiv atmosfære.

Allan Hansen forklarer, at udover Arbejdstilsynet har også Dong længe påpeget sikkerhedsbristen ved, at forbrændingen ikke føres direkte til det fri.

- Der er således god grund til at få efterset sin sprøjtekabine, idet konsekvenserne ved at have en ulovlig installation kan være ret alvorlige, både i relation til sikkerhed og eventuel bod fra Arbejdstilsynet, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063