23948sdkhjf

Maler-debat om konkurrenceregler og certificering

Ros og hæder i sølv til den afgåede formand Poul Erik Christensen på FAI’s generalforsamling. Ny formand er Lasse Jæger Jensen.
Vanen tro markerede vognmalerne sig som debatlystne branchefolk, da FAI holdt generalforsamling på Hotel Trinity i Fredericia fredag den 24. september.

Debatten foldede sig allerede ud for fuld kraft, da fuldmægtig i Konkurrencestyrelsen, Karen Berg, indledte generalforsamlingen med et indlæg om emnet, "Hvad siger Konkurrenceloven om samarbejde?"

Her tog hun selv den omstridte sag om en om Taksatorringen op, hvor Håndværksrådets autoudvalg klagede over, at samarbejdet i Taksatorringen er i strid med konkurrencereglerne, men klagen blev afvist af Konkurrenceankenævnet i 2010, efter at Konkurrencerådet året før havde forlænget konkurrence-fritagelsen for Taksatorringen.

Denne sag om forsikringsselskaberne udløste en storm af frustrerede bemærkninger blandt FAI-medlemmerne, som gennem mange år har anført, at de ikke selv sætter deres priser – de dikteres af de store forsikringsselskaber.

- Jeg har ikke deltaget i behandlingen af sagen, og jeg kan ikke ændre på afgørelsen. I må gå til politikerne, hvis konkurrencereglerne skal laves om. Men det er op ad bakke – de danske regler er stort set et afskrift af de europæiske regler, sagde Karen Berg.

I sit indlæg gennemgik hun blandt andet de mange tommelfingerregler samt de mange grå zoner for blandt andet indkøbssamarbejder. Ligeledes udleverede hun en hel vejledning fra Konkurrencestyrelsen om frivillige kæder.

Mindelegat

Siden forløb generalforsamlingen fredeligt med godkendelse af beretning samt regnskab og budget.

Regnskabet for 2009 har været atypisk på grund af fusionen med DAO, og det endte med et mindre underskud på 130.000 kroner efter indtægter på 7,1 millioner kroner og udgifter på 6,9 millioner samt et tab på eksempelvis bilklage.dk på 210.000 kroner. For 2011 budgetteres med indtægter på tæt ved 5,5 millioner kroner og udgifter på 5,4 millioner samt et lille overskud, oplyste direktør Michael Nørregård.

Det kom også frem, at FAI har arvet en halv million kroner og nu indstifter Mølgaards Mindelegat, som hvert år skal uddeles blandt afgangselever med 15-20.000 kroner per år.

Det foregik ligeledes fredeligt, da den 65-årige Poul Erik Christensen efter syv år på posten trak sig, da han ikke genopstillede, og den 56-årige Lasse Jæger Jensen, Lakspecialisten i Århus, i stedet blev valgt som ny FAI-formand. Den nye formand takkede den afgåede for hans meget store arbejde for FAI og bad til, at han frem over måtte have lov til "at ringe til en ven".

- Altid, svarede er rørt Poul Erik Christensen.

Hed debat

Herpå gled et tre små vedtægtsændringer angående opbygning, hovedbestyrelse og afstemning som følge af sammenlægningen af nordjysk og midtjysk afdeling glat igennem, men da det kom til et forslag fra nogle af medlemmerne om et alternativ til KS 2000 elitecertificering med besøg kun hvert andet år, hvilket ellers var blevet afskaffet, blussede debatten atter op.

Mens nogle medlemmer ønsker at gå videre med en certificering på ISO 9001 niveau, og den nye formand argumenterede for, at det er et godt udviklings- og ledelsesværktøj til at udvikle den enkelte virksomhed, mente mange i forsamlingen, at det var at sætte overliggeren for højt, at besøgene fra MANconsult var for dyre, og at elitecertificeringen burde genindføres.

Hovedbestyrelsen og styregruppen for KS 2000 tog de mange udsagn til efterretning, og det klare signal fra medlemmerne skal nu føre til, at der kommer et udspil med tre modeller: En almindelig KS 2000, en udvidet, frivillig ISO-udgave samt en genindført elitecertificering med konkrete målepunkter og fordele vedrørende besøg. Samtidig skal styregruppen gøre en indsats for at få flere bilimportører med og for at markedsføre systemet.

Hæderstegn

Generalforsamlingen sluttede af med, at også et par af gæsterne hyldede den afgåede formand. Dels navnebroderen, CAD-formand Poul Erik Christensen, som konstaterede, at det er hans egen tur næste år, og som kvitterede med at sætte et hæderstegn i sølv fra Håndværksrådet på eks-formandens jakke. Og dels SKAD-formand Leif Hansen, som mente, at Poul Erik Christensen har fortjent prisen for hans store indsats for de unge i faget.

Der bliver i øvrigt mulighed for at sige farvel til Poul Erik Christensen ved en reception torsdag den 11. november kl. 14-16.30 i Håndværkets Hus. Her markerer FAI samtidig, at direktør Michael Nørregård fylder 60 år den 16. november.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078