23948sdkhjf

Holdte løftere eller hold i ryggen

DER ER EN GRUND TIL, at personer ved samlebåndsproduktion roterer. Ved at skifte arbejdsstilling jævnligt forebygger dette, at medarbejdernes gentagne og ensartede bevægelser giver hurtig nedslidning. På samme måde har vi situationer i autobranchen, som vi ved, belaster kroppen mere end godt er. Håndtering af dæk og hjul er en velkendt problematik. Her er det beskæmmende, at en del danske virksomheder i autobranchen er kritiske overfor Arbejdstilsynets forsøg på at afhjælpe medarbejdernes arbejdssituationer. Mange yngre mekanikere er tilsyneladende robuste og muskuløse, og svinger nemt et dæk eller en fælg op og ned med blot en enkelt hånd – måske for at imponere kolleger eller som intuitiv styrketræning i arbejdssituationen. Men dygtige ergonomer har ret i, at de tunge løft af genstande langt fra kroppen skader på længere sigt. Selv om løftene umiddelbart ser lette ud.

NU HAR MANGE ARBEJDSGIVERE heldigvis deres personale kært. Om ikke andet fordi de ansatte yder en givtig indsats, som viser overskud på bundlinjen. Var det så ikke rimeligt, at disse ansatte også får de mest optimale arbejdsforhold, selv om det koster kroner? Mange mekanikere er også omvandrende investeringer, som to eller flere gange årligt bliver efteruddannet. Det vil da være surt, at de må sygemelde sig eller ligefrem opgive gerningen på værkstedet, fordi der er sparet på teknologi, som kan afhjælpe i hverdagen.

AT DER IKKE FINDES muligheder til afhjælpning er nok et spørgsmål om at lede ordentligt – søg og du skal finde. Vi har her i fagbladet gentagne gange skrevet om rulleborde og løftere, der er udviklet netop med dette formål for øje. Også i denne uges tillæg DækProfil viser en brancheaktør et hjælpemiddel, en såkaldt dækhund, der dog primært er udviklet til de rigtig tunge lastbilhjul. Den er forsynet med kuglelejer, så hjulet endog kan rotere for at få bolte og bolthuller til at passe uden løft. Så undskyldningerne fra værkstederne klinger lidt hult. Se hellere at få ordnet forholdene – hellere maskiner ind til at klare tunge løft end at få Metal på nakken.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078