23948sdkhjf

Unge strømmer til uddannelsen som autolakerer

33 procent flere unge har tilmeldt sig grundforløbet i år – nu samarbejder FAI og Silkeborg Tekniske Skole om at skaffe dem praktipladser.
En massiv tilgang til uddannelsen som autolakerer gennem en årrække kulminerer i 2010 med en stigning på 33 procent i antal tilmeldte elever til grundforløbet. Den dekorative og kunstneriske tilgang tiltaler de bilglade unge, der bl.a. i høj grad er inspireret af tv-udsendelser om istandsættelse og udsmykning af biler. Men der er samtidig et fald i indgåede lærlinge-aftaler, og derfor skal et samarbejde mellem fagforeningen, Foreningen af Auto- og Industrilakerer samt Teknisk Skole i Silkeborg få flere virksomheder til at beskæftige lærlinge.

Danmark har en af Europas bedste uddannelser inden for autolakerere, og tilgangen af elever til grundforløbet er alene fra 2009 til 2010 steget fra 216 til 288. Det er ifølge studievejleder Mogens Vangsgård Balle på Teknisk Skole i Silkeborg det maksimale antal elever, skolen kan køre igennem. Populariteten skyldes blandt andet tv-udsendelser, afholdelse af DM i Autolakering, deltagelse i verdensmesterskaberne i håndværksfag samt det meget visuelle resultat af arbejdet.

Højeste Europa-standard

- I takt med bedre arbejdsforhold og skrappere miljøkrav til virksomhederne har faget et langt bedre ry i dag end tidligere. Samtidig tiltaler den kunstneriske tilgang og det meget visuelle resultat af ens arbejde rigtig mange af de unge, forklarer Mogens Vangsgård.

Teknisk Skole i Silkeborg er det eneste uddannelsessted for autolakerere i Danmark, og Ifølge Mogens Vangsgård har Danmark den uddannelse med den højeste faglige standard i Europa. Det indbefatter en struktureret uddannelse med minimumskrav til svendeprøven, hvilket ingen andre lande i Europa praktiserer. Derfor arbejdes der også på at gøre Silkeborg Tekniske Skole til EU’s samlingspunkt for vognmaleruddannelsen.

Peger på lærlingfordele

Hos brancheorganisationen Foreningen af Auto- og Industrilakerere, FAI, er man meget tilfreds med fagets stigende popularitet, men er også opmærksom på, at virksomhederne skal tage flere elever. Derfor er FAI, i tæt samarbejde med Teknisk Skole og Malerfagets Faglige Fællesudvalg, i gang med at gøre arbejdsgiverne opmærksomme på fordele ved at ansætte elever. Virksomhederne skal ifølge adm. direktør i FAI, Michael Nørregård, vide, hvordan man indretter sig med elever, så de hurtigt bliver en gevinst for virksomheden.

- Vores tiltag er især målrettet virksomheder, der ikke har haft lærlinge tidligere. Ud over vigtigheden af at virksomhederne ved, hvordan man får mest ud af eleverne, så er det også afgørende, at vi i fremtiden styrker virksomhederne med ny viden fra udlærte svende og derved opretholder, at vi er blandt Europas førende inden for autolakering, siger Michael Nørregård.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109