23948sdkhjf

Lynlov om højere praktikpræmie

Et højere praktiktilskud på 70.000 kroner til arbejdsgivere pr. lærling omfatter uddannelsesaftaler, hvor prøveperioden er påbegyndt efter 15. august.
En bemærkelsesværdig hurtig vedtagelse sikrer, at en forhøjet praktikpladspræmie i praksis kan omfatte lærlingeaftaler, hvor den tre måneder lange prøveperiode begyndte i midten af august.

Den samlede præmie og bonus for praktikpladser forlænges med et år til udgangen af 2011, samt forhøjes med 20.000 kroner til 70.000 kroner.

Undervisningsminister Tina Nedergaards (V) lovforslag blev førstebehandlet tirsdag den 26. oktober og anden- og tredjebehandlet i lyntempo torsdag den 28. oktober. Loven træder i kraft 15. november. Det er i sig selv en fremrykning med halvanden måned, at den ny lov træder i kraft, før den gamle ordning udløber ved årets slutning.

Tilbage til medio august

Tina Nedergaard var indstillet på at ændre sit lovforslag, så loven gjaldt med tilbagevirkende kraft fra 5. oktober, hvor forslaget blev annonceret i statsministerens åbningstale.

Imidlertid kunne en formel ikrafttrædelse med tilbagevirkende kraft ikke lade sig gøre ifølge regeringsjurister. I stedet blev valgt en løsning, som i virkeligheden får virkning allerede fra midten af august.

- Det blev uaktuelt, om vi siger 5. oktober eller ej, forklarer fungerende uddannelsesordfører Erling Bonnesen (V).

- Ministeren har prøvet at tage så meget højde for dem, som var i prøveperioden, som muligt, og det lykkedes fuldt ud. I praksis er det en forbedring. Alle, som stadig er i prøveperioden under den gamle ordning den 15. november, får mulighed for at springe over på den ny ordning, siger Erling Bonnesen.

Formelt kan man vælge at følge den gamle ordning med lavere præmiebeløb resten af året, men ingen vil næppe fraskrive sig muligheden for straks at udskifte 50.000 kroner med 70.000 kroner, medgiver Erling Bonnesen.

Praktisk brancheaftryk

I kulissen har Marion Pedersen (V), der ud over folketingsarbejdet driver værksted på Amager sammen med sin mand, spillet en afgørende rolle. Hun gjorde minister og gruppefæller opmærksom på, at uddannelsesaftaler ville blive udskudt, hvis det oprindelige lovforslag om 20.000 kroner højere praktiktilskud blev gennemført med virkning fra 1. januar 2011.

- Det slip i uddannelsesaftaler er det stik modsatte af, hvad vi ønsker. Tina Nedergaard gjorde det endnu bedre, end jeg troede kunne lade sig gøre, siger Marion Pedersen.

Hun er gift med oldermand Henrik Pedersen, Københavns Automekanikerlaug, og har i mange år siddet på kontoret på deres autoværksted som medarbejdende ægtefælle. Det har givet hende det kendskab til det praktiske liv, der forbedrede embedsmændenes arbejde.

- Ja, det bliver jeg nødt til at sige ja til.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08