23948sdkhjf

Livsfarligt spil om patenter

Wibotecs seneste udviklede værktøj er muligvis set før – muligvis ikke.
Der var stor interesse for værktøjet Cut-out, som DanGlas fremviste for første gang i Danmark på AutoTeknik i august i år. Cut-out er et nyt specialværktøj til udskæring af autoruder.

- Det var en dejlig oplevelse, fortæller Viggo Hansen fra Wibotec A/S, som Erik hansen fra Wibotecs afdeling i Herning har opfundet og fremstillet værktøjet.

- Det gav os blod på tanden og vi tog Cut-out med til Automechanika i Frankfurt et par måneder efter og det også dér rigtig fint ligetil sidstedagen, hvor der pludselig stod en herre og hævdede, at dét værktøj havde han og hans firma patent på.

Vedkommende kunne dog ikke umiddelbart dokumentere sine rettigheder med et patentnummer.

- Det ville han sende senere, fortæller Viggo Hansen.

Der gik lang tid og hos Wibotec blev Anders Sørensen, der var ansvarlig for værktøjet roligere og roligere, men det fik også en ende.

- Men så kom patent-nummeret og Anders’ humør røg langt ned i kælderen. Det er altså et livsfarligt felt at bevæge sig ind på, beretter Viggo Hansen.

Ikke helt identisk

Noget af farven kom tilbage i kinderne, da man efter undersøgelser og rådgivning fandt tegningerne af modpartens værktøj, som ikke var identisk med Cut-out.

- Rettighederne var heller ikke registreret i Skandinavien, så her må vi i al fald gerne sælge vores udgave og lige nu undersøger vi muligheden for også at måtte sælge Cut-out i Tyskland, hvor modparten stadig påstår, han har patentrettighederne, siger Viggo Hansen.

For at en opfindelse kan få patent skal; Opfindelsen skal være ny, have opfindelseshøjde og skal kunne udnyttes industrielt. Se faktaboks.

- Vi er nu i al fald skråsikre nok til, at vi tør tage Cut-out med på FTZ-messen, siger Viggo Hansen.

Han har tidligere oplevet at en patentstrid endte mere end godt.

- Der var tale om nogle Fein-knive, som vi mente, det var ok, vi førte i sortimentet. Men det førte til nogle samtaler og møder hos Fein, som har bragt et udmærket samarbejde i stand, fortæller Viggo Hansen.

Selvom markedet i USA er stort ligger det ikke lige for at Wibotec søger patent derovre.

- Det tør vi ikke, det er for kompliceret et område og derovre sætter firmaer jo millioner af dollers ind på at forsvare det, de mener er deres.

Motor-magasinet nr. 35, mandag 18. oktober har flere sider med tema Autoglas.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159