23948sdkhjf

Tilsyn i røg og damp

MAN SKAL AF OG TIL være hårdhudet for at begå sig i autobranchen i kampen om at drive virksomhed efter gældende love og regler. Men man skal så sandelig også have en vis polstring for at være ansat i Arbejdstilsynet, der for tiden tilser, at alt er som det skal være på de danske værksteder. En del branchefolk ser Arbejdstilsynet som en fjende. Flere – heldigvis – som en hjælpende ven, der sørger for at forbedre arbejds- og miljøforhold for de ansatte på arbejdspladserne. Motor-magasinet bringer i denne uge en reportage fra en dag med Arbejdstilsynet på virksomhedsbesøg, hvor tilsynet får lejlighed til at forklare autobranchen, hvordan virkeligheden er med screeninger, påbud og regler. Om man så kan lide det eller ej. Men forklaringerne kan man da blive klogere af.

SELV TILSYNSFØRENDE HOS Arbejdstilsynet har et arbejdsmiljø, der til tider bliver sat på prøve – for af og til møder inspektørerne en noget bidsk holdning hos de værkstedsindehavere, de besøger. Det er muligvis af uvidenhed, men naturligvis koster påbud om eksempelvis bedre ventilation penge. Uanset hvad er det fagbladets overbevisning, at værkstederne ikke bliver præsenteret for urimelige påbud. Eller ulige og konkurrenceforvridende forhold for den sags skyld. Det er muligt, at nogle værkstedsindehavere mener, de ikke bør investere i forbedringer, fordi de tror, at de umiddelbart selv kan sammenligne sig med naboværksteder, som ikke bliver pålagt samme krav. Virkeligheden viser bare, at der er stor forskel på arbejdsformen på to tilsyneladende identiske værksteder, hvis vi tager Arbejdstilsynet på dets ord.

I ALT HAR ARBEJDSTILSYNET uddelt cirka 5500 påbud til 3500 besøgte autovirksomheder. Mange virksomheder har klaget, og en del fået medhold. Det vidner om tilpas sikkerhed for, at der bliver taget tilstrækkelig hånd om de tilfælde, hvor Arbejdstilsynets 50 folk, specialiseret i autobrancheforhold, tager fejl i deres vurdering, der altid er en subjektiv vurdering af de faktiske forhold på stedet. Man er i sin gode ret til at klage over påbud. Men vil man sine ansattes ve og vel, var det måske en ide at byde Arbejdstilsynet velkommen til en positiv snak over en god kop kaffe. Det kunne jo være, det gavnede bundlinjen, som tilsynet faktisk har erfaring for. Så find lige hudfilen frem og skræl et par lag af – det gavner sandsynligvis følingen med virkeligheden i sidste ende.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078