Autoteknologer hentede ny viden i USA
Erhvervsakademi Dania hos Mercantec i Viborg sendte sit første hold autoteknolog-studerende på studietur til Detroit. Det gav et godt indblik i den sidste nye teknologi inden for hybrid- og el-drift samt andre miljøtiltag.
I dette faglige og internationale miljø, hvor det primært er leverandører til bilfabrikkerne, der er repræsenteret, kunne de studerende få indblik i bilfabrikkernes nyeste udviklingstrin. Blandt andet blev der fokuseret meget på alternativ drift, hybrid- og el-drift, samt nye miljøtiltag.
- Formålet med turen var at smage på bilindustrien i udlandet og komme helt tæt på det, der sker i bilindustrien i øjeblikket, fortæller underviser Niels Bruun.
- For vi vil tilpasse uddannelsen efter bilindustrien i dag, for eksempel i forhold til brændstofproblematikken, hvor ny teknologi med hybrid-, brint- og el-biler er på vej til at tage over. Turen kan også være med til at inspirere de studerende til hovedopgaven på 3. semester, som skrives indenfor et området efter eget valg.
Vildt inspirerende
At studieturen har været vildt inspirerende, er de autoteknolog-studerende Malene Jensen, Thomas Frisdahl og Morten Anthonsen enige om.
- Det har virkelig været som at få en drøm opfyldt at opleve messen i Detroit og besøge nogle af de forskellige virksomheder og bilmuseer.
- Det har været interessant at få det historiske sat i perspektiv, se udviklingen gennem 100 år hos Chrysler og se Henry Ford få sin drøm realiseret, fortæller de tre.
- Det er utroligt, hvor stor udvikling, der er sket blot i de forløbne 20 år. I de næste 20 år bliver der sat endnu mere fokus på aktiv sikkerhed, altså at forebygge uheld, mens der fortsat bliver udviklet på teknologi og design. Men det vigtigste område i årene fremover bliver helt klart alternativ drift som hybrid- og el-drift.
Teiori i perspektiv
- Turen har givet os et indblik i meget af det tekniske inden for vores område. Det gør det lettere at forholde sig til det, vi lærer, fordi vi nu har set og hørt om det. Det sætter teorien i perspektiv. Og turen har givet os et indblik i, hvor hurtig udviklingen sker, og at man i bilbranchen altid vil videreudvikle.
Malene Jensen, Thomas Frisdahl og Morten Anthonsen er enige om, at de må tilbage til Detroit enten på besøg eller for selv at arbejde i bilernes by.