23948sdkhjf

Bilfabrikkerne trak det korteste strå

Regler om utvetydig identifikation af bildele bliver i følge AUTIG et stort fremskridt for den fri konkurrence i autobranchen.
Ny lovgivning, der giver det fri eftermarked adgang til bilfabrikkernes databaser indeholdende oplysninger om, hvilke komponenter den enkelte bil er udstyret med fra samlebåndet, er nu en kendsgerning. Efter mere end to års tovtrækning med bilfabrikkerne har EU-landene netop vedtaget en række ændringer til Euro 5-reglerne, som stærkt forbedrer vilkårene for uafhængige leverandører af reservedele.

Efter Kommissionens forslag skal uafhængige eftermarkedsoperatører have adgang til data, der per stelnummer viser, hvilke komponenter og systemer, den enkelte bil er født med og disse data skal leveres i en form, som umiddelbart kan anvendes i de uafhængige leverandørers systemer.

- Vi har arbejdet længe for at opnå myndighedernes forståelse for, hvor vanskeligt det er blevet at "afkode" en moderne bil. Derfor er vi naturligvis overordentlig glade for den vedtagelse, der nu er kommet, siger direktør Frank R. Hansen fra AUTIG.

ACEA - bilfabrikkernes europæiske organisation - har vurderet, at reglerne vil betyde et tab af markedsandel for bilfabrikkerne på mellem 20 og 40 procent. Disse tal finder AUTIG imidlertid er stærkt overdrevne.

For det uafhængige reparationsmarked er det, i følge AUTIG, et ret alvorligt problem, at biler med tilsyneladende ens specifikationer ikke altid er udstyret med de samme komponenter.

En af årsagerne til problemet er, at bilfabrikkerne ofte har flere leverandører af komponenter til den samme tekniske funktion, men at disse komponenter er baseret på en individuel udvikling hos den enkelte underleverandør og derfor har forskellige egenskaber eller afvigende udformning. Dette forhold medfører mange fejlleverancer på det uafhængige reparationsmarked, og det indebærer - ud over administrative omkostninger, tidsspild og unødvendig transport - en regulær risiko for fejlreparationer, mener AUTIG.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.135