320 spørgsmål til mekanikerlærlinge
Konkurrencer mellem lærlinge skal gøre uddannelsen mere attraktiv.
10 lærlinge nær slutforløbet sad i to en halv time foran en computer og skulle svare på 320 teori-spørgsmål og i anden halvleg finde to fejl på hver af de fem motorer, som drilske dommere havde udstyret dem med.
De mange spørgsmål kontrolleres elektronisk, så duellanterne får deres korrekte svarprocent at vide umiddelbart efter maratonprøven. Anderledes er det med fejlfindingsopgaverne på motorerne. Her giver de deres bud på de skjulte fejl, men må ikke udskifte noget eller reparere, så de kan se om deres bud var rigtige.
- Det stiller alle lige. Alle får præcis samme opgave og ingen kan hviske andre noget i ørene, forklarer inspektør hos TEC Egon Larsen.
Det er for sjov og alvor
Regionsmesterskaberne er et af fem udskilningsløb til den nationale afdeling af World Skills, og konkurrencer som denne er med til at gøre lærlingetiden mere interessant og afvekslende, mener Egon Larsen.
- Det må gerne trække flere unge til faget, siger han.
I TECs store Hal C hersker absolut tystnad. Efterhånden som en lærling mener, han har løst opgaven, sætter han sig på en taburet og kan betragte sine modstandere, som sveder videre i den halve time, der er til hver motor, inden man rokerer.
- Jeg har to bud, men ved jo ikke om det er de rigtige, hvisker Mikkel fra Hillerød Tekniske skole, der i fjerde runde sætter sig hurtigt ned og venter, mens andre fortvivlet slet ikke når frem til nogen bud.
Ved mesterskabet hos TEC deltog lærlinge fra Hillerød, Nykøbing F., Holbæk, Næstved og naturligvis TEC.
Videre i konkurrencen gik Asger Blytgen Jacobsen, lærested M. Skotte, Sakskøbing, og Anders Sørensen, Leif Petersen Biler, Vordingborg. De er begge fra CELF.