23948sdkhjf

Amerikanske biler hitter med øget kvalitet

De amerikanske biler har fået bedre kvalitet og presser importmærkerne, men i både USA og Europa fører japanerne fortsat kvalitetsniveauet.
Honda og Toyota topper listen over de bedste biler med færrest fejl i den nyeste Consumers Report i Nordamerika, men Ford og General Motors kommer lige efter. Den største forvandling er sket hos GM, der tidligere lå nederst på kvalitetsskalaen, men som nu udkonkurrerer både Audi, BMW og Mercedes.

Chrysler og de europæiske mærker ligger nu under gennemsnittet. 83 procent af de nye Chevrolet modeller - det største mærke i USA - har 50 procent bedre kvalitet i seneste årgang 2010, der i USA udbydes til salg efteråret før.

Rapporten viser samtidig, at de to store i USA, GM og Ford er godt på vej ud af krisen. Ford offentliggjorde forleden det seneste regnskab i tredje kvartal med et overskud på 9,2 milliarder kroner. Det største i Fords 107 årige historie. Nu begynder Ford igen at ansætte folk og udvide fabrikker. Ford planlægger at øge produktionen med 3,5 procent i årets sidste kvartal, og topchefen Alan Mulally, der kom fra Boering i 2006, forventer yderligere stigning i 2011. Det gælder også i Europa, der havde underskud på godt en milliard kroner mod et overskud i samme periode sidste år. Ford er nu nummer to i USA med en markedsandel, der er steget fra 15,2 til 16,7 procent i år, hvilket ikke mindst skyldes en del nye og mere attraktive modeller.

Man plejer at sige, at udviklingen kommer fra USA og breder sig til resten af verden. Det må man også tro på denne gang efter krisen, der som bekendt begyndte som en boligboble i USA.

GM køber aktier tilbage

GM købte forleden aktier tilbage til en værdi af godt 11 milliarder kroner af regeringen i Washington DC, der hjalp GM ud af den sidste krise med et lån. Tidligere har GM købt aktier tilbage for 36 milliarder kroner af det store lån, så GM er også på rette vej og begynder nu igen at investere mere end to milliarder kroner i et par fabrikker i hjemstaten Michigan. Her skal der fremstilles en luksusversion af Chevrolet Cruze, som i USA har Buick emblem for og bag.

På en anden fabrik skal der fremstilles en helt ny lille Cadillac ATS, der er mindre end CTS. Den skal være klar til salg i 2012.

Chrysler er også begyndt at investere igen på en fabrik i Illinois, der skal fremstille en ny kompakt bil.

Toyota holder toppen

Trods Toyotas mange tilbagekaldelser i USA, der har ramt bilsalget, ligger det japanske bilmærke alligevel i toppen hvad angår kvalitet og kundetilfredshed efter Honda blandt volumenproducenterne.

Porsche Boxster er den mest fejlfrie bil og den model, kunderne roser mest, fulgt af Volvo. Audi A6 3,0 T ligger i bunden sammen med Jaguar XF, hvilket måske umiddelbart lyder knapt så troværdigt. Rapporten er imidlertid baseret på Consumers Reports mere end fem millioner læsere i magasinet eller online, med svar fra 25 procent af magasinets læsere, hvilket er mere end tidligere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078