23948sdkhjf

Autogenbrug i fællesskabets ånd

EGARA, den europæiske organisation for autogenbrugere, holdt forårsmøde i København, arrangeret af Dansk AutoGenbrug, DAG.
EGARA består i dag af 16 EU-lande, som alle har fælles mål med autogenbrug. Organisationen har Holland som sekretariats-land og Paul Fox fra England som formand.

Fællesskabet mellem autogenbrugere i EU var blot ét led i det dagslange konferenceprogram, der indledtes med en historisk redegørelse om den nuværende danske praksis for reguleringen af autogenbrugernes virksomhed. DAGs direktør, Søren Sonniksen, viste hvordan man kan gøre tung lovgivning lettere at forstå for menigmand.

På mødet blev lovgivning, shredning og autogenbrug debatteret med stor entusiasme og ivrige kommentarer.

Miljøstyrelsens Lis Vedel gav sit bud på, hvordan autogenbrugerne i fællesskab kan nå de nye mål i 2015, hvor 95 procent af køretøjerne skal genbruges eller nyttiggøres. I dag ligger vi på omkring 85 procent.

Der kører i dag projekter om mere genanvendelse og nyttiggørelse af affald fra shreddere i partnerskab mellem shreddere og universiteter med det klare mål at reducere affald til bortskaffelse-deponi.

400 biler - i timen

Thorvald Isager, H.J. Hansen A/S, berettede om virksomhedens kompetencer inden for udvikling af teknologier til nedbrydning af affald. H.J. Hansen råder over en af Europas største shredder-faciliteter.

Shredderen kan håndtere op til 400 biler – i timen.

Ved hjælp af sindrig elektronik og sensorer kan shredderen sortere forskellige fraktioner.

Blandt de fælles udfordringer for ophug og shreddervirksomheder er – og ikke mindst bliver – håndteringen af de særlige metaller, der anvendes i bilers elektronik: Kan det betale sig – eller er det overhovedet muligt – at “udvinde" dem ?

Problematikken bliver endnu mere intens, når de første el-biler, når frem til at have kørt deres sidste tur.

Thorvald Isager sluttede af med at fastslå det visionære fremtids-princip, at “der findes ikke noget, der hedder affald", kun resourcer.

Broderfolket fra Sverige og Norge gav udtryk for, at de ønskede tilsvarende krav om miljøgodkendelse og certificering som i Danmark, og både Norge og Sverige anså lovkravene til virksomhederne, som en beskyttelse af den etablerede ophuggerbranche med styr på tingene.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096