23948sdkhjf

Køsters Motorboghandel har fået ny ejer

Køsters Motorboghandel i Randers, som udelukkende har motorlitteratur på hylderne, er solgt. Køberen er dansk og vil føre forretningen videre.
Hvor meget der står på hylderne hos en af Nordens absolut største motorboghandlere er lidt uvist, men på et tidspunkt blev det anslået, at der var omkring en million bøger på hylderne i Randers, 200.000 originale brochurer, instruktionsbøger, manualer, værkstedshåndbøger og reparationshåndbøger.

Denne højst specialiserede motorboghandel er boghandler Jens Olesens livsværk. Det hele startede i 1962, da han selv forsøgte at finde en instruktionsbog og en værkstedshåndbog til en Ford A. Opgaven var ganske enkelt umulig at løse, men under sin søgning fik han kendskab til en boghandel i USA, som kun solgte bøger om gamle køretøjer. Det fik ham til at tænke på, at der måtte være en niche for salg af den slags bøger herhjemme, da der i sagens natur måtte være andre, som heller ikke kunne finde bøger om de ældre køretøjer. Der var ikke langt fra tanke til handling, og dermed var Køsters Motorboghandel en realitet.

Kunderne kan i dag købe bøger om stort set alt inden for den motoriserede verden. Bag selve butikkens udstilling står de gamle, originale bøger side om side. Et af de mange rum med bøger fra gulv til loft indeholder de værkstedshåndbøger, som bilfabrikkerne til stadighed lader fremstille til hver eneste af deres bilmodeller. Her står alt, hvad hjertet kan begære, og det er ført op til nyere tid.

Lidt kongerøgelse

I løbet af de godt 50 år, der nu er gået, er der sket mangt og meget. Noget er dukket op fra uventede kanter.

- Brochurerne kan dukke op fra uventet side. For en del år siden spurgte en mand, om vi kunne være interesserede i at købe Rolls Royce brochurer fra 1934 til 39. De havde tilhørt faderen, der i den periode havde været mekaniker for det britiske kongehus. Da han holdt i 1939, havde han foretræde hos Kong George, som ville sige tak for tro tjeneste. Inden audiensen var færdig, spurgte kongen, om der var noget, han kunne tænke sig. Efter en kort betænkningstid svarede han, at han meget gerne ville eje brochurerne over de biler, som kongen havde købt i den periode, hvor han havde været ansat i kongehusets stalde som mekaniker. Det fik han, og nu er de her, siger Jens Olesen.

Glad for at boghandlen forbliver på danske hænder

Køberen af Køsters Motorboghandel er Tom Frandsen fra Århus, og overtagelsesdatoen er sat til den 19. februar 2011. Jens Olesen lægger ikke skjul på, at han er glad for, at hans livsværk forbliver på danske hænder, og han er da også glad for, at boghandlens førstemand Peter Børgesen også er en del af handlen.

Læs mere i Motor-magasinet mandag den 14. februar.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094