23948sdkhjf

Pas på registreringsattesten

Udleveres begge registreringsattester til en leasingbil-tager, kan leasinggiver ikke kræve dækning ved bedragerisk videresalg, viser en landsretsdom.
En dugfrisk kendelse fra Vestre Landsret viser, at en leasinggiver ikke umiddelbart kan kræve en leaset bil tilbage, når leasingtager har solgt bilen videre til en forhandler, der sidenhen har solgt til en køber i god tro.

I den konkrete sag havde et dansk leasingselskab leaset fem lastbiler til et dansk transportfirma. Lastbilerne var indregistrerede efter den 5. december 2005, og der var derfor udstedt såkaldte todelte registreringsattester på lastbilerne. Registreringsattestens to dele var begge udleveret til leasingtager, som dermed fik legitimation nok til at sælge lastbilerne til en lastbilforhandler. Lastbilforhandleren solgte sidenhen lastbilerne videre til godtroende købere i udlandet og i Danmark.

Det springende punkt

- Grundlæggende var der derfor tale om bedrageri, idet leasingtageren havde udgivet sig for at være den retmæssige ejer af lastbilerne, selv om han ikke på dette tidspunkt havde erhvervet ejendomsretten til lastbilerne fra leasingselskabet, siger partner i advokatfirmaet Delacour Dania, Anders Hedetoft, med speciale i blandt andet transportret, moms og afgifter.

Det lykkedes sidenhen leasingselskabet at lokalisere en af lastbilerne hos en dansk køber. Det springende punkt var herefter, om leasingselskabet kunne kræve at få udleveret denne lastbil med henvisning til, at leasingselskabet var lastbilens retmæssige ejer. På grund af leasingtagers konkurs var leasingselskabets primære interesse at kræve lastbilen tilbage frem for at anmelde et krav i leasingtagers konkursbo.

Fire afklarende punkter

Udgangspunktet er, at den retmæssige ejer – leasingselskabet – kan kræve at få lastbilen tilbageleveret (vindikation), medmindre nogle særlige betingelser er opfyldte, således at den nye køber er berettiget til at beholde lastbilen (eksstinktion).

For at køberen er berettiget til at beholde lastbilen, skal han opfylde de såkaldte eksstinktionsbetingelser. Disse kræver for det første, at den nye køber har foretaget rådighedsberøvelse af lastbilen, at køberen købte lastbilen af en sælger, der havde lastbilen i sin besiddelse, at køberen var i god tro om sælgers adkomst til lastbilen, og som fjerde punkt at leasingselskabet har udvist uforsigtighed eller passivitet i situationen.

Anders Hedetoft forklarer, at der i sagen ikke var uenighed om, at de tre første eksstinktionsbetingelser var opfyldt. Sagen blev derfor afgjort ud fra den fjerde betingelse om uforsigtighed.

- Her er Vestre Landsret meget klar i mælet omkring, at leasingselskabet ikke burde have udleveret begge registreringsattester, der netop blev indført for at sikre uretmæssigt salg, siger Anders Hedetoft.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.077