23948sdkhjf

Filterkontrol endevendes

Defekt partikelfilter fra tv-udsendelse indgår i myndighedernes undersøgelse.
Den nuværende målemetode af partikelfiltres effektivitet skal revurderes af miljø- og trafikstyrelserne. Det sker som en direkte konsekvens af TV2’s dokumentar- udsendelse "Operation X: Den usynlige dræber", der blev sendt 17. marts 2011. Udsendelsen handlede om den manglende og ineffektive kontrol af de partikelfiltre, som skal påmonteres ældre busser og lastbiler i miljøzonerne.

Miljøstyrelsen har lovet, at man inden sommerferien har fået et overblik over de erfaringer, som andre EU-lande har med deres miljøzoner. Det drejer sig især om at se, om der også dér skulle være problemer med kontrollen. Samtidig vil Trafikstyrelsen indsamle synsdata fra et repræsentativt antal tunge køretøjer med og uden filter.

Transportminister Hans Chr. Schmidt (V) og miljøminister Karen Ellemann (V) orienterede om disse nye initiativer, da de på foranledning af Benny Engelbrecht (S) måtte stå skoleret i Folketingets miljøudvalg.

Sagen kan ende med, at den nuværende grænseværdi for tætheden af røggas vil blive skærpet eller, at der indføres en mere effektiv målemetode. Anbefalingen af en alternativ målemetode kan i givet fald leveres allerede til efteråret.

Filter-ID

Benny Engelbrecht foreslår at skærpe indsatsen yderligere ved at indføre en identifikationsordning for partikelfiltrene og kræve dokumentation for filterrensning.

- Derved kan man undgå snyd med et såkaldt "syns-filter", der sættes på køretøjet, inden turen går til synshallen, mener socialdemokraten.

Det defekte filter, der blev testet i TV-udsendelsen, indgår i undersøgelsen af målemetoderne.

Den anvendte grænseværdi er fastsat på baggrund af et stort forsøg i Odense, der blev gennemført i 1999-2001. Her blev 120 partikelfiltre løbende testet.

- Konklusionen på forsøget var, at måling af røggastæthed med en skærpet grænseværdi er en god indikator for, om et partikelfilter er effektivt, oplyser Hans Chr. Schmidt.

Ikke et synsinstrument

Miljøminister Karen Ellemann mener, at der var fejl ved de målinger, der blev foretaget i TV-udsendelsen.

- TV2’s måleinstrumenter er beregnet til at måle partikler i omgivelserne, men "Operations X"’s målinger blev kun foretaget ved tomgang.

- Udstødningsgas har en langt højere temperatur end det, de pågældende instrumenter er beregnet til. Derfor vil partikelkoncentration meget hurtigt overstige instrumentets måleområde. Det kom blandt til udtryk ved, at instrumentet viste maksimalt udslag ved langt de fleste målinger, forklarer hun i et skriftligt svar til miljøudvalget.

- Et filter kan for eksempel godt være 80 procent effektivt i en situation, hvor måleinstrumentet viser maksimalt udslag.

Fuldkommen overraskelse

TV-udsendelsen overraskede de to ministre, og det undrer oppositionspolitikerne.

- Det skriger til himlen, at kontrolsystemet ikke virker, siger Trine Pertou Mach (SF).

Hertil svarer Hans Chr. Schmidt:

- Hvis vi skulle have kontrol på hver eneste detalje, så skulle vi ansætte flere mennesker, end man kunne få øje på. Selvfølgelig ærgrer det os, hver gang der er noget, som ikke virker efter hensigten. Man skal ikke være minister ret længe, før man også får ansvar for det, man ikke ved foregår.

- Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, hvis køretøjer med et defekt filter kan passere et syn. Jeg havde da reageret, hvis jeg havde fået de oplysninger tidligere, istemmer Karen Ellemann.

Hun mener, at indførelsen af miljøzoner har haft den ønskede effekt.

- Koncentrationen af ultrafine partikler i vores byer er halveret. Sidste år viste beregninger, at trafikken har udledt 26 procent færre partikler som følge af miljøzonerne. Det er nogenlunde det niveau, vi forventede.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084