23948sdkhjf

Hurtigste dæk på is med 331 km/t

Den nye verdensrekord for den hurtigste bil på is blev sat af dækproducenten Nokian Tyres’ testkører Janne Laitinen, som kørte 331,61 km/t på den Botniske Bugt i Oulu, Finland.
Rekorden blev sat på en 14 kilometer lang bane i en bil, som var udstyret med Nokian Hakkapeliitta-dæk (255/35R20 97 T XL).

Ekstreme hastigheder understreger dækkenes vigtige rolle. De er nemlig bilens eneste kontaktpunkt med overfladen. Når man kører med høj fart på is, må dækkene give maksimalt greb. Når en bil kører med 331 km/t, bevæger den sig over 92 meter pr. sekund. Dækkene er under et enormt tryk, og deres diameter kan forøges med 15-20 mm. Når luftmodstanden øges, er der behov for mere vejgreb.

-Testning ved høje hastigheder under krævende vilkår udgør en vigtig del af vores vinterdækudvikling. Det at teste vores grænser kan lære os nye ting, som så kan blive afspejlet i alle vores produkter, siger Matti Morri, som er teknisk kundeservicechef i Nokian Tyres.

Nokian Tyres udviklede verdens første vinterdæk beregnet til kørsel i frostvejr tilbage i 1934. To år senere introducerede dækproducenten Hakkapeliitta, der er designet til de nordlige vintre og i dag er et af verdens bedst kendte vinterdækmærker. Nokian Tyres har testfaciliteter i Ivalo, 300 kilometer nord for Polarcirklen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078