Manden bag de tynde antirust olier er død
Vi skal passe på de få ressourcer, vi har, var en af Leif H. Graversens grundholdninger - og så fandt han på Suvos genvindingssystem.
Ved Leif H. Graversens alt for tidlige død er en ildsjæl og iværksætter ud over det sædvanlige gået bort.
Leif H. Graversen var vokset op i Ølstrup ved Ringkøbing og blev uddannet mekaniker i Herning. I 1967 forpagtede han den daværende Gulf Servicestation nu Q8 på Herningvej i Holstebro. Her begyndte han at rustbeskytte biler med "gummihud". Det var betegnelsen for et lag tykt olie, der i løbet af kort tid tørrede ind og revnede, så der alligevel kunne skabes rust i undervognen.
En 20 år gammel Fiat, som kunden havde sprøjtet med spildolie, viste sig at være rustfri og det satte Leif H. Graversen på sporet af, at det var tynde rustbeskyttelsesmidler, bilerne skulle behandles med. Derfor udviklede han SUVO Antirust, hvor det udelukkende var tynde specialolier, der blev anvendt.
Indenfor rustbeskyttelsesbranchen vakte hans nye behandlingsform stor modstand, men blandt fagfolk rygtedes det hurtigt, at Leif H. Graversens nye produkt for alvor beskyttede de danske biler. Og som han selv sagde ved sin 60 års fødselsdag:
- Hvad bruger alle i rustbeskyttelsesbranchen i dag? De tynde olier!
I dag er SUVO Antirust en landsdækkende kæde af rustbeskyttelsescentre.
"Vi skal passe på de få ressourcer, vi har", var en af Leif H. Graversens grundholdninger, og han ærgrede sig over de tusinder af liter overskydende rustbeskyttelsesmiddel, der hvert år blev sendt til Kommune Kemi til destruktion.
Derfor udviklede han et system, så man kan genanvende de overskydende rustbeskyttelsesmidler, ligesom han udviklede et anlæg til rensning og genanvendelse af vandet, der blev brugt til rengøring af bilerne inden behandling.
Blev ved
I 2003 blev Leif H. Graversen ramt af en øjensygdom, der langsomt forværredes og det betød, at han i 2006 måtte tage afsked med sit livsværk. LHG Group og SUVO Antirust blev overtaget af fire betroede medarbejdere.
Selv om Leif H. Graversens sygdom forværredes med årene, slap ideerne og "Ole Opfinder" trangen ham ikke. Hans egen øjensygdom gjorde ham næsten blind, og det gav ham ideen til at udvikle kikkertbrillen Macular, der kunne hjælpe svagtseende.
Desuden har han udviklet de populære "Drinkfix" holdere og "Drinklift" bakker, man tager med sig til stranden eller i naturen og placerer på en stage, så ens kaffekop, ølkrus eller snackskåle ikke vælter. Leif H. Graversens seneste udvikling - "Stadionfix" - en krusholder til stole på fodboldstadions, er så ny, at den først nu er på vej hjem fra fabrikken.
Leif H. Graversen var ikke alene en iderig person. Han var ordholdende, hjælpsom og betænksom. Medarbejdernes ve og vel lå ham meget på sinde, og det samme gjaldt de centre, han samarbejdede med. I forretningsmæssig henseende var han en beskeden mand. Derfor betragtede han ikke kun centrenes ejere og medarbejdere som samarbejdspartnere, men som venner.
Arbejdsmæssige problemer var for ham ikke en forhindring, men en udfordring, og her kom hans medfødte stædighed, iderigdom og ukuelige optimisme ham til gode.
I 1993 blev Leif H. Graversen gift med Kirsten Hyldgaard Hansen, og sammen med hendes to døtre levede han et lykkeligt og harmonisk familieliv. En af parrets store interesser var at rejse, og det blev med årene til adskillige lange udlandsture til blandt andet Det fjerne Østen, Afrika, Cuba samt Australien og New Zealand, ligesom parret fik specialbygget en autocamper til ture i Danmark og Skandinavien.
På trods af tiltagende blindhed og kræftsygdom ønskede Leif H. Graversen atter at komme til Australien. Et ønske han fik opfyldt i januar i år. Uheldigvis faldt han efter to dages ophold i Sydney og brækkede lårbenet, så rejsen endte med et hospitalsophold.
Søndag før påske blev Leif H. Graversen ramt af to blodpropper i lungen, og han sov stille ind på Holstebro Sygehus tirsdag før påske.