23948sdkhjf

125 år med Bosch

Fra teknisk pioner til global aktør på 125 år. Samtidig markeres grundlæggeren Robert Bosch’s 150-års fødselsdag.
I 2011 kan Bosch-koncernen fejre dobbeltjubilæum: Virksomhedens 125-års jubilæum og grundlæggeren Robert Bosch’s 150-års fødselsdag. Den 15. november 1886 grundlagde Robert Bosch sit "værksted for finmekanik og elektroteknik“ i Stuttgart og lagde dermed grundstenen til det, der i dag er blevet en førende global leverandør af teknologi og serviceydelser. Robert Bosch blev født den 23. september 1861 i Albeck nær Ulm i Tyskland. Han var teknisk pioner og drev allerede sin virksomhed frem til international succes, mens han levede. Robert Bosch døde den 12. marts 1942 i en alder af 80 år i Stuttgart.

Bosch er i dag repræsenteret i mere end 60 lande med mere end 300 datter- og regionalselskaber og beskæftiger på verdensplan 283.500 medarbejdere. Et internationalt netværk af salgsselskaber og –partnere i cirka 150 lande sikrer, at virksomhedens produkter og serviceydelser også i fremtiden vil fortsætte med at være repræsenteret på vigtige vækstmarkeder.

- Vores kunder og alle brugere af Bosch-produkter har også spillet en rolle i virksomhedens 125-års succeshistorie, siger Franz Fehrenbach, koncernchef hos Bosch.

- Meget af vores tekniske pionerarbejde er resultatet af vores frugtbare samspil med vores kunder, tilføjer bestyrelsesformand Hermann Scholl.

Og den innovative ånd præger også vores virksomhed i dag – en uafbrudt søgen efter nye forretningsområder, markeder og teknologier.

Jubilæumsaktiviteter

For Bosch-koncernen står 2011 helt i dobbeltjubilæets tegn. Med talrige aktiviteter over hele verden, blandt andet cirka 200 events for medarbejdere, markerer virksomheden de to jubilæer i løbet af året. Den første af disse aktiviteter er den interaktive jubilæumsinternetside, der nu er online.

www.125.bosch.com drejer alt sig om en Bosch-globus, "Bosch Globe", der indbyder til at surfe og deltage. I denne multimedia Bosch-verden kan besøgende blandt andet foretage en rejse gennem tiden online, hvor de ikke kun vil opleve virksomhedens historie, men også ny teknologi fra nutiden. Og hvis de drejer globussen mod fremtiden, kan de efterlade deres egne spor i form af ideer og ønsker på et verdenskort.

Godt positioneret for fremtiden

Med cirka 3800 patentanmeldelser om året og investeringer på fire milliarder euro i forskning og udvikling i 2010 – eller 11 procent af omsætningen - tilstræber Bosch at holde fokus på innovation i fremtiden og derved skabe forudsætninger for en yderligere bæredygtig vækst. Over 33.000 i Bosch’ stab er ansat inden for forskning og udvikling.

I overensstemmelse med sin strategiske indstilling er de produkter, der leveres af de tre Bosch-virksomhedsområder: Autoteknik, Industriteknik samt Forbrugsgoder og bygningsteknik, teknologi, der er "Invented for life".

Bosch er således blevet en af verdens førende producenter af diesel- og benzinindsprøjtningssystemer samt sikkerhedssystemer til biler som blokeringsfri bremser ABS eller det elektroniske stabilitetsprogram ESP.

Derudover er Bosch en af de største leverandører af elværktøj, termoteknik, husholdningsapparater og sikkerhedssystemer. Med virksomhedsområdet Industriteknik er Bosch en anerkendt specialist inden for drev- og styringsteknik. Virksomhedsområdet omfatter også divisionerne Packaging Technology og Solar Energy.

Udviklingen af bilen

Lige fra starten har Bosch spillet en afgørende rolle i udviklingen af bilen til det 20. århundredes massetransportmiddel. Produktsortimentet blev hele tiden udvidet. I 1913 blev lygtesystemet til biler lanceret – et anlæg med egen strømforsyning fra generator og batteri. Herefter fulgte innovationer som elektriske startere, horn, vinduesviskere, servobremse og retningsvisere. Disse Bosch-produkter gjorde tidens biler mere velegnede til hverdagskørsel og ydede et stort bidrag til mere komfort og større sikkerhed.

Med grundlæggelsen af Bosch Service i 1921 og udviklingen af netværk af salgslokaler og filialer i andre lande etablerede Bosch en omfattende reparationsservice for sine kunder og skabte samtidig grundlaget for et internationalt udbredt eftermarked for biludstyr.

I 1927 var en banebrydende teknik klar til at gå i serieproduktion: Dieselindsprøjtningspumpen, der oprindeligt var til lastbiler, og som i 1936 også blev installeret i den første dieseldrevne personbil. I 1951 lancerede Bosch benzinindsprøjtningen – i første omgang til totaktsmotoren i den kompakte bil Gutbrod Superior. Den banede vejen for videreudviklingen af moderne personbilsbenzinmotorer, der kombinerede højere ydelse med lavere forbrug og emissioner. Tre år senere fik benzinindsprøjtningen til firtaktmotorer sin debut i den legendariske Mercedes-Benz 300 SL "Mågevinge".

Bosch har også kontinuerligt udbygget sit udbud inden for elektrisk autoudstyr. Halvledere blev fra anden halvdel af det 20. århundrede afgørende komponenter i nye elektroniske systemer lige fra motorstyring til førerassistentsystemer. Elektroniske komponenter fra egen produktion blev for første gang anvendt i Bosch-generatorregulatorer i 1958.

Fra 1967 fremstillede Bosch Jetronic, verdens første elektroniske benzinindsprøjtningssystem, der gik i serieproduktion i større stil. Da bilelektronikken spillede en stadig stigende rolle åbnede Bosch i 1970 en ny fabrik udelukkende til halvlederproduktion i Reutlingen nær Stuttgart. Bosch-innovationer som udstødningsgasregulering med lambdasonde til katalysatorer (1976), blokeringsfri bremser ABS (1978) og det elektroniske stabilitetsprogram ESP (1995) var utænkelige uden den innovative halvlederteknik. ABS og ESP har siden lanceringen bidraget markant til trafiksikkerheden og til at reducere antallet af trafikdræbte.

Virksomheden satser fortsat på denne fremtidsorienterede teknologi og åbnede i 2010 en ny, topmoderne halvlederfabrik i Reutlingen – med i alt 600 millioner euro den hidtil største enkeltinvestering i virksomhedens 125-års historie.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078