23948sdkhjf

Første dispensation til spartling

FAI har netop modtaget den første dispensation til en medlemsvirksomhed vedrørende friskluftforsynet åndedrætsværn.
Siden Arbejdstilsynets screeninger i autobranchen i 2008 er der i en håndfuld tilfælde givet påbud om brug af friskluftforsynet åndedrætsværn ved spartling.

- På en række punkter har dette forståeligt givet anledning til bekymring hos både FAI, medlemsvirksomheder og medarbejdere. Derfor bad FAI på vegne af nogle enkelte medlemmer sidste år Arbejdsmiljøklagenævnet om at se på påbuddene. Klagenævnet gav Arbejdstilsynet ret i, at der med hjemmel i "kodenummerbekendtgørelsen" kan gives påbud om brug af friskluftforsynet åndedrætsværn ved spartling (udenfor kabine), udtaler Klaus Plum, miljøkonsulent hos FAI.

- Dette er i modstrid med tidligere praksis i branchen og AT’s tilsynspraksis, der i øvrigt er vidt forskellig fra region til region. FAI havde derfor inden klagesagerne bedt Arbejdstilsynet om et møde for blandt andet at få belyst følgende: Er der siden kodenummerbekendtgørelsens ikrafttræden fremkommet ny viden, der giver AT anledning til at skærpe praksis? Tilsyneladende er der ikke i AT enighed internt om, hvordan bestemmelserne skal håndhæves (der er kun givet påbud i tilsynscenter (TC) 3 og 4 (Fyn og Jylland)). Der foreligger målinger fra et konkret (ældre) værksted, der ikke har kunnet påvise styren i luften ved normal spartling. På et andet (nyere) værksted kunne der ved en meget stor spartelopgave måles cirka 1/5 af grænseværdien. På begge værksteder var der normal rumventilation, tilføjer Klaus Plum.

- Endelig kan det undre, at kodenummerbekendtgørelsen ikke som oprindeligt planlagt, i forbindelse med vedtagelsen i 1993, løbende er blevet revideret. Det er nemlig slet ikke sket endnu. I samme periode er ventilationen på værkstederne forbedret væsentligt, påpeger han.

Det er produktets kodenummer, der afgør, hvilke personlige værnemidler og ventilation der skal være til stede på værkstedet. Da spartlen indeholder styren, der er under mistanke for at kunne fremkalde kræft, har den også et forholdsvis højt kodenummer, typisk 4-6.

Ingen forståelse fra AT

På det allerførste møde, FAI afholdt med Arbejdstilsynet sidste forår med kontorchef Sonja Ploug Jensen, kemiker Lillian Petersen samt tilsynscheferne fra TC 3 og 4 (vest for Storebælt), kunne AT oplyse, at der (heldigvis) ikke var ny viden, der kom til at betyde, at styren skulle håndteres mere forsigtigt. Det vægtigste argument var, at der ikke var så meget mere "at komme efter" på værkstederne.

- Så det var jo på sin vis positivt. I øvrigt var AT (i de 2 centre) ikke indstillet på at ændre tilsynspraksis på området, siger Klaus Plum og fortsætter:

- Derfor var der ingen anden udvej end at klage over påbuddene. Som måske bekendt gav Klagenævnet ikke FAI medhold. Derfor sendte FAI sidste år på en håndfuld medlemmers vegne dispensationsansøgninger til AT. Ansøgningerne gik på, at der ikke skulle bruge friskluftforsynet åndedrætsværn ved spartling.

På ovennævnte baggrund afholdt FAI’s Michael Nørregård og Klaus Plum i juni et møde med Arbejdstilsynets direktør Jens Jensen, kontorchef Sonja Ploug Jensen samt DI og DA med henblik på at ændre Arbejdstilsynets tilsynspraksis på området i mere lempelig retning og/eller udfærdige betingelser for eventuelt dispensationer fra reglerne.

Landskronagade i marken

Det blev besluttet, at FAI skulle forestå en demonstration af problematikken i "virkelighedens verden" på to autolakererier. Demonstrationen med deltagelse af TC 2’s ansvarlige for autoområdet fandt sted i slutningen af august.

Umiddelbart efter demonstrationerne udarbejdede FAI et forslag til, hvordan AT kunne håndtere problematikken. Dette ville indebære nogle restriktioner på mængden af spartel og områdets størrelse samt naturligvis et krav om velfungerende ventilation, hvis der skulle arbejdes uden friskluftforsynet åndedrætsværn.

Første dispensation givet

FAI har netop modtaget den første dispensation til en medlemsvirksomhed. Værkstedet havde fået påbud om at bruge friskluftforsynet åndedrætsværn ved spartling. AT har nu givet dispensation under en række betingelser. Betingelserne kan variere fra værksted til værksted.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114