23948sdkhjf

Danskerne snydes for billige lejebiler

Det er i dag ulovligt at leje en bil i udlandet og bruge den i Danmark. Men det strider mod EU-regler. Sidste nyt: Ingen ministerhjælp.
Mens man i Danmark skal punge ud med næsten 3500 kroner for at leje en Ford Fiesta i en uge, så får man den samme bil til lidt over 2500 kroner i Tyskland og oven i købet med fri kilometer.

Der er med andre ord mange penge at spare, hvis man som dansk billejer tager et smut over grænsen til Tyskland eller Sverige for at leje en bil og slippe for den tårnhøje danske bilafgift.

Problemet er bare, at det i dag er forbudt at leje en bil i et andet land og benytte den frit på de danske landeveje.

Men en sådan lov er i direkte strid med EU-reglerne om fri bevægelighed. Den besked fik Norge, der i 2010 ændrede sine regler på området.

Nordmænd kan nu leje en bil i nabolandet Sverige og benytte den i Norge i op til 42 dage på et år.

Men i Danmark siger loven stadig, at man ikke må benytte en udlandsregistreret bil i Danmark, når man har fast bopæl i landet.

EU-Kommissionen vil ikke kommentere den danske sag, da man ikke har modtaget nogen klage.

- For at indlede en overtrædelsessag skal vi modtage en formel klage, siger Andrea Maresi, talsmand fra EU's industrikommission, ifølge Ritzau.

Han oplyser dog, at biludlejningsselskaber over hele Europa har problemer med at flytte deres biler på tværs af EU-landene, hvilket blandt andet skyldes medlemsstaternes forskellige registreringsafgifter.

- Disse lovgivningsmæssige forhindringer er i sidste ende til skade for europæiske forbrugere, der ikke kan få deres krav opfyldt, siger han.

Danmark er i dag blandt de lande i verden, der har den allerstørste registreringsafgift på biler, hvilket derfor også gør det dyrt at leje biler i landet.

Minister skal granske lejebiler

De Konservatives forbrugerordfører, Carina Christensen, vil have skatteminister Peter Christensen (V) til straks at undersøge de danske regler, der sætter en stopper for, at danskerne kan leje billigere biler i udlandet.

- Det er nyt for mig, at der er sådan nogle EU-regler. Vores holdning er, at vi vil ikke snyde de danske forbrugere. Men det er noget, der kommer til at gå hårdt ud over de danske biludlejningsfirmaer, siger Carina Christensen.

- Vi vil have undersøgt, hvad de regler indebærer, og hvilke konsekvenser det vil få. Det må være skatteministeren, der skal undersøge det, siger hun.

Den danske registreringsafgift på biler er tårnhøj i forhold til andre lande, hvilket er den helt store årsag til, at det er dobbelt så dyrt at leje en bil i Danmark som for eksempel i Tyskland.

Ingen ministerhjælp til danske bil-lejere

Det strider med EU's regler, at de danske forbrugere ikke har mulighed for at leje billigere biler i udlandet og bruge dem i Danmark. Men den danske skatteminister, Peter Christensen (V), har ikke tænkt sig at ændre på reglerne for udlandsregistrerede lejebiler, før sagen er blevet undersøgt af Skatteministeriet.

Det oplyser han til Ritzau.

- Danmark har ikke fået nogen henvendelse (fra EU-Kommissionen) vedrørende de danske regler. Men som følge af den debat, der kører, har jeg bedt Skatteministeriet om at undersøge, om der foreligger en dom og i givet fald konsekvenserne af den, siger skatteministeren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078