Akademi skaber kobling mellem 10. klasse og autobranchen
Siden august 2014 har FTZ akademi i samarbejde med Kongeådalens efterskole gennemført et spændende projekt, der skal være med til at sikre, at der fremover kommer den tilgang af unge mennesker, som autobranchen har brug for.
- Formålet har været at sætte fokus på autobranchen som en spændende branche og et sted for en eventuel kommende uddannelse. Projektet giver allerede i 10. klasse de unge mennesker mulighed for at stifte bekendtskab med en branche i rivende teknisk udvikling, siger Hans Erik Kristoffersen.
Pilotprojektet er blevet gennemført ved, at FTZ akademi har forestået undervisning, demonstrationer og virksomhedsbesøg hver mandag i hele perioden fra august til december i år, og ligeledes har de stillet biler og udstyr til rådighed for undervisningen. Kongeådalens Efterskole har medvirket ved fleksibel planlægning samt sørget for transport, når aktiviteterne foregik andre steder end på skolen. Aktiviteterne har været gennemført dels på efterskolen og dels på FTZ akademi, i lokalerne i Haderslev.
En øjenåbner
Skolen har i første omgang tilbudt det til 10. klasse, hvorfra 810 elever har deltaget i hele forløbet, og eleverne giver samstemmende udtryk for, at det har været et både spændende og lærerigt forløb, uanset om det så ender med en læreplads eller ej.
- Det har været yderst brugbart, og det har været en øjenåbner for, hvad der kræves af en lærling på et autoværksted. Det var rigtig sjovt at skifte en tandrem, og ikke mindst at se bilen starte efterfølgende, siger Casper Duus, en af deltagerne i projektet, der bakkes op af sin klassekammerat.
- Det har været nogle spændende opgaver vi har haft i forløbet, også dem der er gennemført her på skolen, og jeg er overrasket over, hvor ofte en computer skal bruges i forbindelse med servicering og reparationer af biler, siger Andreas Jørgensen.
De unge kan og vil
FTZ akademi har udover undervisningen også tilbudt at hjælpe de interesserede elever med at finde en praktikplads, idet flere af værkstederne i blandt andet kæderne AutoMester, Din Bilpartner og Hella Service Partner har vist stor interesse for projektet. Også den sønderjyske efterskole har været yderst tilfredse med de fem måneder, hvor den alternative skoledag har været en del af undervisningen.
- Projekter af den her slags har stor betydning for skolen, idet det er sundt for os skolefolk at få noget inspiration fra erhvervslivet, siger Finn Trond Hansen, lærer på Kongeådalens Efterskole.
For at gøre forløbet så realistisk som muligt har FTZ akademi stillet to instruktører til rådighed, nemlig Poul Haurum, som er en af akademiets faste instruktører og John Jensen, indehaver af Autocenter Sydals.
De to instruktører har således stor erfaring med både undervisning og det at være selvstændig, og de har på den måde haft den helt rigtige baggrund for at give et realistisk billede til de unge mennesker, om hvad der i dag kræves af en automekaniker på et moderne værksted.
- Der tales om de unge mennesker ikke hverken kan eller vil noget. Dette må vi tage stor afstand fra, da de unge, vi havde fra Kongeådalens Efterskole absolut viste, at de både kan og vil. Af de 8 unge kan vi anbefale dem alle til Autobranchen, de 4 har allerede besluttet dem for at blive automekaniker og de 4 andre var ligeledes besluttet for en anden håndværkeruddannelse. Stor ros til de unge., siger Poul Haurum, instruktør og leder af forløbet.
Ikke sidste forsøg
Projektet har været hele vejen rundt om autofaget, idet der udover de faglige opgaver på bilerne og testudstyret, også har været virksomhedsbesøg på autoværksteder og besøg hos FTZ`s hovedlager i Odense. Står det til akademiets leder, så er det ikke sidste gang, at de forsøger at binde folkeskolen sammen med autobranchen.
- Vi har planer om at finde en ny klasse i det kommende skoleår, da vi mener projektet har vist, at det er positivt for alle. Derudover har Kongeådalens Efterskole også udtrykt ønske om at fortsætte linjen, siger Hans Erik Kristoffersen.