23948sdkhjf

Tilbageholdende bilkøbere

Forbrugerne synes at være mere tilbageholdende end vi har set tidligere, sagde Hans Vestergaard i dette uddrag fra Bilbranchens årsberetning.
BILBRANCHEN - Det har taget meget lang tid at få lidt mere gang i økonomien oven på finanskrisen. Men nu er der stadig mere sikre tegn på, at væksten er tiltagende. Det private forbrug viste igennem 2014 en vis fremgang, og det er forventningen, at denne fremgang vil fortsætte, sagde formand Hans Vestergaard i sin beretning, da Bilbranchen under DI 19. maj holdt generalforsamling i København.

- Forbrugerne synes dog at være noget tilbageholdende. Trods stigende beskæftigelse igennem snart to år, og ret betydelig reallønsfremgang for de beskæftigede, synes detailomsætningen ikke rigtig at være gået frem i 1. kvartal 2015. Forbrugeroptimismen bliver dog stadig større. Dette ventes efterhånden også at kunne aflæses i det private forbrug.

Stigende indkomster, beskedne prisstigninger og rekordlave renter kombineret med en stigende forbrugertillid bør ikke kunne føre til andet end en stærkere vækst i forbruget. Væksten bliver dog nok lidt mindre end fremgangen i realindkomsterne. Forbrugerne synes at være mere tilbageholdende end vi har set tidligere, konstaterede Vestergaard.

Genvalg

På Bilbranchens generalforsamling blev foretaget genvalg af bestyrelsesmedlemmer på valg. Endvidere blev besluttet et mindre vedtægtsændringsforslag, hvorefter aldersgrænsen på 67 år for bestyrelsesmedlemmer, bortfalder. Idet vedtægtsændringer kræver to tredjedele af medlemmerne til stede, skal dette formelt godkendes på en ekstraordinær generalforsamling, som vil finde sted den 30. juni 2015.

På det efterfølgende konstituerende bestyrelsesmøde blev Hans Vestergaard valgt til formand under den forudsætning, at vedtægtsændringsforslaget formelt bekræftes på den kommende ekstraordinære generalforsamling.


Bilmarkedet

- Ser vi på vores egen branche, kan vi igen i år konstatere, at der bliver solgt stadig flere nye biler. Faktisk er der aldrig blevet indregistreret så mange personbiler i Danmark i et enkelt år, som i 2014. Hele 188.921 enheder blev det til. Det er en stigning på 3,8 procent i forhold til 2013, som jo også var rekordår. Samlet set udvikler bilsalget sig positivt, idet kunderne generelt vælger flere større og bedre biler, sagde Hans Vestergaard.

- Vi har samlet set oplevet et rekordhøjt antal nye personbiler for fjerde år i træk og en voldsom stigning i antallet af nye varebiler på vejene. På den baggrund er omsætningen for den samlede bilhandel i 2014 steget ni procent i forhold til året før, selv om antallet af nyregistrerede lastbiler er faldet. Eftermarkedet oplever en mere beskeden fremgang på to procent. Ifølge en ny rapport, Deloitte har lavet i samarbejde med Bilbranchen, er der på trods af endnu et rekordhøjt bilsalg i 2014 fortsat en lav indtjening pr. medarbejder blandt bilforhandlerne. Årets tal viser en branche, der trods stigende omsætning fortsat er udfordret på indtjeningen og produktiviteten. Næsten hver fjerde bilforhandler har underskud, tilføjede formanden.

Bilafgifterne

Bilbranchen har et godt samarbejde med FDM og De danske Bilimportører om et fælles udspil til et nyt regeringsgrundlag, som er klar, når valget udskrives.

- Vi har nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af de tre foreninger. Opgaven er at beskrive, hvordan den værdibaserede registreringsafgift bør omlægges til en løbende, teknisk baseret afgift, inklusive en acceptabel overgangsordning for branchen og bilejerne, oplyste Vestergaard.

566 medlemmer

Bilbranchen tæller 566 medlemmer, som beskæftiger i alt cirka 13.000 personer, eller cirka 28 procent af de beskæftigede i branchen.

Fra udgangen af 1. kvartal 2013 til udgangen af 1. kvartal 2014 har Bilbranchen fået 28 nye medlemmer, 15 medlemmer har meldt sig ud. I samme periode har man imidlertid også mistet yderligere tre virksomheder på grund af konkurs eller ophør. Tilgangen af nye medlemmer samt først og fremmest en positiv udvikling for flere eksisterende medlemmer, har gjort, at Bilbranchen har kunnet øge den samlede lønsum med cirka 230 millioner kroner.


Demobiler og avance

- Langt om længe er det lykkedes for Bilbranchen at få en løsning med Skat om demobiler. Det har været et langt – også for langt – forløb, sagde formanden og oplyste, at overflytning af avance stadig et indsatsområde for Skat. Og vi har stadig nogle retningslinjer fra Skat til gode. Der ligger en række sager om overflytning af avance i Landsskatteretten, og det forventes, at disse sager vil medvirke til at belyse beviskravene i denne type sager, sagde han og fortsatte:

- Sideløbende har Bilbranchen afholdt møder med Skats øverste ledelse, hvor vi har orienteret Skat om Bilbranchens syn på og erfaringer med området. Endvidere deltager Bilbranchen i et nyt dialogforum hos Skat, hvor der gensidigt udveksles viden om og drøftelse af værdiansættelse i forbindelse med salg af nye biler, byttebiler og ekstraudstyr. Det er vores forventning, at dette vil medvirke til Skats forståelse for bilhandel og bilforhandlernes situation.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094