Guide til erhvervsuddannelse fra 3F
UDDANNELSE En let læst og overskuelig elektronisk guide om at få en håndværksuddannelse er netop lanceret af fagforeningen 3F. Her er også omtale af uddannelse til mekaniker, karrosseri-tekniker eller autolakerer.
Lanceringen falder sammen med en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, der viser, at langt færre unge end nogensinde før vil være håndværker: Kun 22 procent af den årgang, der forlod folkeskolen i 2015, forventes at være faglærte 10 år senere.
- Vi skal have flere unge til at uddanne sig til håndværkere. Der er brug for dem, og det er et godt uddannelsesvalg for alle dem, der kan lide at arbejde med deres hænder. Men mange er desværre usikre på, hvordan de kan tage en håndværkeruddannelse, og hvordan forløbet egentlig er. Derfor har vi besluttet os for at lave en grundig guide, der kan give de unge og deres forældre det helt store overblik over mulighederne og de alternative måder, de kan få en håndværkeruddannelse på, siger Anders Saugstrup, Indholdschef hos 3F.
Overskuelige fordele
Guiden oplister ganske overskueligt og pædagogisk grafisk, hvad man kan blive, adgangskrav og hvordan uddannelserne er opbygget. Hertil også om andre måder at blive håndværker på via Ny mesterlære og via produktionsskole, PBE. Guiden fortæller om elevløn, SU og skolepraktikydelse, ansøgningsprocedure og desuden om muligheden for den gymnasiale håndværksuddannelse, EUX, samt erhvervsuddannelser for voksne over 25 år, EUV. Og så slår guiden fast, at der er store fordele ved at være faglært frem for ufaglært hvad angår jobmuligheder, løn, arbejdsvilkår og mulighed for videreuddannelse.
Opbakning til skolefag
Et flertal af de politiske partier er så kede af de lave ansøgertal til erhvervsuddannelserne, at de foreslår ændringer i folkeskolen, så eleverne sikres flere praktiske færdigheder og fag. Undervisningsminister Merete Riisager (LA) og Dansk Folkeparti vil ifølge Berlingske have bedømt elevernes praktiske evner på lige fod med de boglige i 8. og 9. klasse. Det stiller naturligvis krav til lærerne og skolereformen, men initiativet finder opbakning fra Venstres undervisningsordfører Anni Matthiessen og Jakob Mark, SF. Det diskuteres imidlertid, om alle elever skal have obligatoriske håndværksfag i skolen - også "bogormene".