Ny værkstedspulje på 100 millioner kroner til fremtidens faglærte
Danmark er kendetegnet af gode erhvervsuddannelser, som bidrager til at uddanne mekanikere, tømrere, elektrikere og andre faglærte i absolut verdensklasse.
Men vores land har brug for nye generationer af dygtige faglærte. Den grønne omstilling bygger ikke sig selv. Erhvervsskolerne skal uddanne unge til fremtidens arbejdsmarked, der bliver langt mere digitalt, teknologisk og bæredygtigt end i dag.
Dét kræver moderne værksteder, laboratorier og innovationsrum, hvor eleverne lærer deres håndværk i tidssvarende rammer med kompetente og engagerede undervisere.
Derfor opretter Nordea-fonden nu Værkstedspuljen på 100 millioner kroner til erhvervs- og FGU-skoler (Den forberedende grunduddannelse). Skolerne kan søge penge til at etablere og opgradere faciliteter, investere i topmoderne teknologisk udstyr og maskiner samt kompetenceudvikle sine undervisere.
- Værkstedspuljen er vores bidrag til at højne kvaliteten og øge gennemførslen på håndværksuddannelserne og FGU. Vi ønsker at sende et stærkt signal til unge om, at faglige uddannelser er vigtige og værdifulde, og at alle faglærte kan være stolte af deres håndværk, siger Henrik Lehmann Andersen, adm. direktør i Nordea-fonden, der støtter gode liv.
Med sine 100 millioner kroner er Værkstedspuljen den største pulje i Nordea-fondens historie. Skolerne kan indtil 26. oktober 2023 søge om minimum en million kroner i støtte pr. projekt. Henrik Lehmann Andersen understreger, at det skal være enkelt at ansøge om støtte til for eksempel nye maskiner, robotter og motiverende rammer:
- I Nordea-fonden håber vi, at elever og undervisere kommer med et væld af forslag til, hvad Værkstedspuljen skal bruges til på deres skoler. Vi vil lytte til de unge stemmer, for det handler om at motivere flere til at søge og gennemføre en faglig uddannelse, fastslår han.
Moderne værksteder motiverer
I 2023 har kun hver femte afgangselev fra grundskolen søgt direkte videre på en erhvervsuddannelse. Dertil kommer, at færre voksne søger ind på erhvervsskolerne og bliver faglærte.
Det faldende elevtal på erhvervsskolerne betyder, at vi kommer til at mangle titusindvis af faglærte på det danske arbejdsmarked. En prognose fra AE, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, viser således, at der vil mangle 99.000 faglærte i 2030.
Moderne værksteder og kompetente undervisere løser ikke udfordringerne alene, men det er en vigtig brik i forhold til elevernes motivation og trivsel, ligesom flere gennemfører deres uddannelse.
Det har de oplevet på Roskilde Tekniske Skole, der i 2020 fik opgraderet værkstedsfaciliteter:
- Det fysiske miljø betyder rigtig meget for de unges læring og trivsel. Når værkstedet er et rart sted at være, kan vi tydeligt mærke det ift. både fravær og frafald, siger Carsten Heigren, uddannelsesleder på Håndværk & teknik på Roskilde Tekniske Skole.
På FGU Aarhus med cirka 500 elever hilser direktør Claus Bentsen også Værkstedspuljen velkommen.
- Vi har et nedslidt metalværksted fra 1990'erne, som vi gerne vil have opjusteret. Vi kan også blive mere digitale og bæredygtige med både udstyr og lærerkompetencer. Derfor er det en fremragende ide, at puljen også kan søges til kompetenceløft af underviserne, siger han og fortsætter:
- Værkstedspuljen kan bidrage til et mere inspirerende undervisningsmiljø, og det er trædestenen til, at flere FGU-elever får lyst til at videreuddanne sig.
Nordea-fonden stiller krav om, at alle ansøgere fokuserer på bæredygtighed. F.eks. ved at søge støtte til maskiner og udstyr, som bidrager til mindre klimabelastning, grøn omstilling eller på anden vis klæder eleverne på til bæredygtig praksis.