Krak hos batterigiganten Northvolt kan ramme danskerne
Danske pensionskunder har milliarder i klemme i den store svenske batterisatsning Northvolt, som er i dyb krise, skriver mediet Finans.
Hele Danmarks pensionskasse, ATP, ligger nemlig inde med en milliardinvestering i den storstilede grønne batterisatsning Northvolt. I sidste uge meldte Northvolt ud, at selskabet har iværksat en redningsplan, der bl.a. omfatter massefyringer, mens flere store produktionsanlæg bliver neddroslet, udskudt eller afblæst.
I weekenden kom det frem, at Northvolt, der beskæftiger 7.000 ansatte på fem fabrikker i Europa og USA, har lukket ned for alle udgifter. Foruden ATP, PFA og Danica tæller ejerkredsen også VW og BMW samt et joint venture med Volvo/Polestar og Scania.
Det europæiske batteri-eventyr, der skulle hjælpe Europa og Vesten med at gøre sig fri af især Kina som batteri-leverandør, er således vendt til en finansiel gyser, efter en tidligere optur og ordrer for 350 mia. kroner. Markedet for elbiler er droslet ned, og samtidig har Northvolt, ifølge svenske medier, problemer med at få produktionen skaleret op. Det fik for få måneder siden den tyske bilfabrikant BMW til at annullere en batteriordre på 15 mia. kr.
Især ATP, hvor 5,4 millioner danskere har pensionskroner liggende, har investeret i Northvolt ad flere omgange. Selskabet bekræfter, at man over årene har skudt 2,3 mia. kr. i Nortvolt, og ifølge det seneste halvårsregnskab ejer den danske pensionskæmpe 5,3 pct. af batterivirksomheden. Den store satsnings på Northvolt, samt andre grønne teknologier, hos ATP møder kritik af en række erhvervsfolk og økonomer i Finans.
ATP har sat et mål om at runde 100 mia. kr. i grønne investeringer i 2025 voksende til 200 mia. kr. i 2030. Ved årsskiftet havde ATP 61 mia. kr. placeret i grønne investeringer.
Ud over Northvolt og grønne obligationer har ATP bl.a. grønne investeringer inden for geotermi (udnyttelse af varme i undergrunden) og Power-to-X (grønne brændstoffer). Desuden forsøger Danmarks største pensionsselskab sammen med Ørsted at vinde udbuddet på Danmarks kommende energiø i Nordsøen.