23948sdkhjf

Syvende hold biløkonomer i dystre tider

31 nyuddannede biløkonomer ud i den danske autobranche.
- I er det største hold biløkonomer nogen sinde. Det første hold dimitterede fra Århus Erhvervsakademi tilbage i 2001. Dengang bestod årgangen kun af fem kvikke unge mennesker. I dag er I 31 endnu kvikkere unge mennesker, der enten er blevet uddannet fra Århus Erhvervsakademi eller København Nord. Det er ingen hemmelighed, at da I gik i gang med uddannelsen, så tiderne anderledes lyse ud. Der var fuld fart på automobilbranchen og store værdistigninger i virksomhederne. Det var derfor hverken svært at finde en trainee-virksomhed eller at få ansættelse efter uddannelsen. Desværre ser billedet meget mere dystert ud i dag. Branchen og verden omkring os er i dyb krise. Det er især det seneste år, der har trukket tænder ud, og krisen trækker tydelige spor efter sig i branchen. Det har nogle af jer allerede mærket på egen krop. I er nemlig ikke alle blevet tilbudt fastansættelse som biløkonom i jeres uddannelses-virksomheder. Og det er selvfølgelig dybt beklageligt, sagde Bilbranchens formand, Hans Vestergaard, da der fredag den 8. januar var dimission for det nye hold biløkonomer på Gl. Vindinge kursuscenter ved Nyborg.

- Heldigvis har I en god ballast i form af en solid og anerkendt uddannelse med i bagagen. I kan bryste jer med, at I ved noget om markedsføring, kommunikation, projektledelse, organisation, logistik, økonomisk styring, driftsøkonomi og statistik. Og I har samtidig prøvet kræfter med at omsætte teori til praktisk arbejde i branchens virksomheder. Og det er måske nok det vigtigste, når I skal ud og sælge jer selv, tilføjede han og opfordrede dimittenderne til at pleje deres netværk.

- De gode tider kommer tilbage. Sådan er konjunkturerne. Vi ved bare ikke hvornår. Et er sikkert, der er brug for det, I kan både i opgangs- og nedgangstider. Hvis vi i branchen ikke har øje for det, skal I huske at fortælle os det, sagde Hans Vestergaard.

Kampånd

Også uddannelseskoordinator Finn Rolighed holdt tale for dimittenderne.

- I har på mange måder også været det mest livlige hold nogensinde. Gang i den og fest i gaden. Det har aldrig været kedeligt at være sammen med jer, sagde han og genopfriskede glade minder fra studieture til Tyskland og Sverige, temadage og fodboldkampe.

- Kampånd har præget jer. Hvis der har været en udfordring, har I været klar. Og der har været mange, der har taget en tørn. Det er skønt at arbejde med engagerede mennesker, og det gælder alle omkring biløkonomuddannelsen, både jer som studerende, uddannelsesvirksomhederne, brancheforeningerne og sponsorerne. Hvor er det dog et privilegium at kunne arbejde med mennesker, der brænder for det, de har med at gøre, sagde han og tilføjede:

- Branchen har jo på trods af jeres engagement ikke udviklet sig i en positiv retning, men I har holdt modet oppe – også i de hårde tider. I har også lært en masse undervejs, både i virksomhederne og i skolen. Denne blanding af teori og praksis er netop ideen i uddannelsen. Og det er noget af det, I skal tage med jer. Praksis er spændende, men husk også at være analyserende og nytænkende. Det er noget af det, I kan bidrage med i udviklingen af fremtidens bilbranche.

Hjælper hinanden

Jonas Gissel Mikkelsen, uddannet ved CAP’s Harley Davidson og eget firma, Fourstroke Management, holdt tale på dimittendernes vegne og sagde blandt andet:

- Vi har en god uddannelse og en masse muligheder. Vi befinder os i en utrolig spændende tid og på et meget spændende marked, hvor mange ting sker – teknologisk, politisk og økonomisk. Vi bliver den generation hvor vitale ting kommer til at ske, ikke blot i vores branche, men for verden som helhed. Jeg vil råde mine medstuderende til at bruge, hvad vi har lært over de sidste to et halvt år, og især bruge hinanden. Som vi fik banket ind i hovedet fra første dag, det er vigtigt at kunne sit stof, men det er helt essentielt at have et solidt netværk. Så brug vores fællesskab, brug hinanden. Vi oplever det på tværs af årgange, en biløkonom hjælper altid en biløkonom. Lad os holde ved.

Johan blev Årets Biløkonom

Biløkonomuddannelsen uddeler hvert år prisen "Årets Biløkonom" til en studerende, der udover gode faglige evner har ydet en ekstraordinær indsats, som er blevet bemærket af både praktikvirksomhed, studiekammerater og undervisere.

Biløkonomprisen gik i år til Johan Rauff Kristensen, uddannet fra Citroën Svendborg og Autohuset Vestergaard i Odense.

- Johan har udvist specielt tre vigtige egenskaber: Han er for det første dybt engageret i både skolen, virksomheden og branchearbejdet. For det andet er han særdeles proaktiv og har en kæmpe arbejdskapacitet. Og for det tredje er han netværksskabende, fastslog vejleder Lars Davidsen.

- Disse egenskaber er kommet til udtryk i Johans arbejde på skolen, i praktikvirksomheden, i udlandsvirksomheden Ron Bouchard Autostores i Massachusetts, USA og i kraft af arbejdet som medlem af branchegruppen for biløkonomer og i dimittendforeningen Danske Bil, tilføjede han.

Biløkonomprisen

Den festlige dimissions dag rummede også uddeling af biløkonomprisen på 10.000 kroner - nu for fjerde år i træk. Sidste år gik prisen til Thomas Madsen fra Ejner Hessel og Starmark.

I komiteen sidder direktøren fra Bilbranchen, direktør Bent Mikkelsen fra De Danske Bilimportører, direktør Kirsten Bach fra Q8 Oils og Finn Rolighed.

Årets modtager er også selv biløkonom – årgang 1997, nemlig Morten Buus fra Aunsbjerg. Desværre kunne modtageren ikke være til stede til dimissionen på grund af hans forældres guldbryllup.

Men Morten Buus har efterfølgende oplyst, at han er oprigtigt stolt og beæret over prisen, som han officielt får overrakt den 3. februar i Kolding.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11