23948sdkhjf

God start på nyt regnskabsår

Bosch forventer betydelig stigning efter kriseåret 2009, så regnskabsåret 2010 igen vil vise positivt resultat, bebuder koncernchef.
Bosch-koncernen er kommet godt i gang med dette regnskabsår og vil allerede i år kompensere for en stor del af omsætningstabet fra 2009.

- Vi vil igen vende 2010 til et positivt resultat, lovede koncernchef Franz Fehrenbach på en pressekonference i Stuttgart forleden.

Stigningen kan mærkes i alle regioner, hvor markederne i Kina og Indien yder et særligt bidrag. I første kvartal af dette år lå Bosch-koncernens omsætning cirka 25 procent over det sammenlignelige tal for 2009, der samtidig var det laveste i dette kriseår.

Det aktuelle omsætningsniveau ligger således fortsat klart under niveauet fra 2007. Samlet set forventes der en omsætningsstigning på mere end 10 procent til 42 milliarder euro for det aktuelle regnskabsår. Autoteknik vil bidrage mest til denne stigning på grund af den øgede bilefterspørgsel først og fremmest uden for Europa.

- Stigningen er dog ikke noget, der kommer af sig selv, advarede Fehrenbach.

På grund af krisen har Bosch for eksempel tabt terræn, når det gælder produktivitet.

Derfor er det af afgørende betydning at fastlægge retningslinjer for fremtiden nu og konsekvent fortsætte med at omsætte nødvendige strukturelle foranstaltninger, sagde han.

Sikring af en solid finansiel basis

Den globale økonomiske krise sidste år prægede også Bosch-koncernens udvikling. Således faldt omsætningen 15 procent til 38,2 milliarder euro. Resultatet før skat (EBT) var for første gang i årtier negativt med minus1,2 milliarder euro efter et positivt resultat på 940 millioner euro i 2008.

Ud over den kraftige omsætningstilbagegang er de væsentlige årsager til tabet høje henlæggelser i forbindelse med omstruktureringer og ikke budgetterede afskrivninger. Konsekvente foranstaltninger til omkostningsbesparelser og likviditetssikring har bidraget til, at Bosch-koncernen også kunne bygge på en meget solid finansiel basis i kriseåret 2009. Samtlige investeringer i materielle anlægsaktiver og alle virksomhedsovertagelser blev finansieret af de løbende forretninger.

Egenkapitalandelen fra uændrede 49 procent og den positive nettofinansposition på cirka 500 millioner euro er et yderligere bevis på den solide finansielle substans, påpeger Bosch.

Kernemedarbejdere bevares

Trods den tydelige omsætningstilbagegang på næsten alle markeder har Bosch-koncernen sat sig det mål at bevare kernemedarbejderne i virksomheden.

- Den knowhow, som bliver i virksomheden med vores kvalificerede medarbejdere, kan vi i de kommende år omsætte til vækst, understregede Fehrenbach.

Antallet af medarbejdere faldt med cirka 11.000 eller fire procent til i alt omkring 270.000. Derimod lå antallet af unge under uddannelse stabilt. Også i kriseåret 2009 har Bosch med 6500 unge på verdensplan igen givet unge mennesker mulighed for en erhvervsuddannelse langt ud over virksomhedens eget behov. På verdensplan vil Bosch i år ansætte cirka 3700 akademikere, deraf 500 i Tyskland samt mere end 1000 i Indien og Kina.

Opmuntrende i Europa

Den vanskelige situation på de globale markeder har først og fremmest kunnet mærkes i første kvartal 2009 for virksomhedsområdet autoteknik, da omsætningen lå en tredjedel under året før. Den følgende gradvise stigning kunne ikke kompensere for denne vending.

Forretningsområdet diesel systems var særligt hårdt ramt. Her mærkede man ud over det tydelige efterspørgselsfald på markedet for erhvervskøretøjer også tendensen til anskaffelse af mindre personbiler. I dette segment er andelen af dieseldrevne køretøjer klart mindre.

Samlet set lå omsætningen med 21,7 milliarder euro 18 procent under året før. Som følge deraf sluttede virksomhedsområdet autoteknik med et negativt resultat inden finansresultat og skat (EBIT) på cirka 500 millioner euro.

Den konjunkturelle stigning er klart fortsat inden for autoteknik. Væsentlige impulser kommer igen fra Asien, hvor virksomhedsområdet sidste år nåede op på 25 procent af omsætningen. Men den seneste udvikling på markederne i Europa og Nordamerika er også opmuntrende. Men der kan sandsynligvis alligevel først regnes med en tilbagevenden til omsætningen fra året før krisen 2007 i 2012.

Trods de vanskelige betingelser sidste år er Bosch-koncernen fortsat på samme innovationskurs. Omkostningerne til forskning og udvikling lå fortsat på et højt niveau med 3,6 milliarder euro (året før 3,9 milliarder). Med cirka 3800 patenter har virksomheden igen anmeldt 15 per arbejdsdag. Antallet af medarbejdere beskæftiget inden for forskning og udvikling på verdensplan steg især på grund af ansættelser i Asien yderligere 1000 til nu 33.000.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098