23948sdkhjf

Ny test afslører farlige autostole

Dårlig sikkerhed og risiko for fejlmontering får flere autostole til at dumpe i den nyeste autostoltest. FDM råder børnefamilierne til at se sig godt for, før der købes autostol, da prisen ikke altid afspejler, hvor god stolen er.
Markedet er stadig fyldt med alt for mange autostole, der i praksis kan vise sig at være dårlige eller direkte farlige. Det fremgår af en ny test af 26 autostole til børn i alle aldre foretaget af FDM i samarbejde med de europæiske bilklubber. Resultatet er skræmmende og viser, at der stadig er meget stor forskel på gode og dårlige stole.

- Man kan ikke bare vælge autostol ud fra pris. Der er masser af autostole af den dyrere slags, der i lighed med de billigste på markedet dumper med et brag, når testresultaterne dukker op. Man er derfor nødsaget til at bruge resultaterne fra testen som bedste rettesnor, siger Søren W. Rasmussen, FDMs repræsentant i Euro Test, som står bag den store europæiske test.

I årets test af autostole er der udvalgt 26 stole fra tre vægtklasser. Den mindste er for børn op til 13 kg. Det er her, de fleste børn får deres første biltur. Her er der heldigvis mange gode at vælge blandt, men to stole får dommen "dumpet", fordi de har en noget dårligere sikkerhed end krævet og er for svære at montere, hvilket giver risiko for fejlmonteringer.

I klassen 9 til 18 kg er syv stole blevet testet, og her er tre middelmådige, mens en enkelt er direkte farlig, fordi fastspændingen af barnet i selve stolen medfører meget høje fysiske belastninger af kroppen ved en kollision.

- Den perfekte autostol er let at montere og sikrer barnet, hvis der sker en kollision. Når det gælder autostole op til 36 kg, så skal de også have fast rygstøtte. Hvis bilen påkøres fra siden, risikerer barnet at blive slynget mod karrosseriet med risiko for livsfarlige kvæstelser, hvis autostolen ikke har en rygstøtte. Så det kan have store konsekvenser at spare på autostolen, siger Søren W. Rasmussen.

Gruppen af store autostole omfatter vægtklassen op til 36 kg, og her er 11 autostole testet. Også her er der store forskelle. Fire autostole opnår kun karakteren middel, mens to stole falder helt igennem.

I testen er medtaget autostole med og uden isofix-monteringer. Selv om de fleste nye biler er forberedt til stole med isofix-beslag, er der stadig ejere af ældre biler, der er nødt til at spænde stolene fast med bilens sikkerhedsseler. FDM anbefaler dog, at man altid vælger stole med isofix-beslag, hvis man har mulighed for det. De er lettere at montere, og så sidder stolene altid godt fast i bilen – også når barnet ikke er med på turen.

På fdm.dk/test-autostole kan man gratis læse både den nye og tidligere års autostoletest, så man er sikker på, at man vælger den sikreste stol til barnet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063