Dokumentation for rust-arbejde
Dinitrol indfører landsdækkende billeddokumentation på rustbeskyttelse.
- Selve det at sprøjte rustbeskyttelse på bilens vognbund og hulrum udgør kun en fjerdedel af hele rustbeskyttelsesprocessen. Adskillelse af diverse dækplader på vognbunden samt afmontering af inderskærme er det vigtigste i hele processen og alfa omega for, om rustbeskyttelsen kan udføres effektivt. Det er de færreste forbrugere, der ved det, og med vores nye tiltag vil vi gerne vise, hvad forbrugerne får for pengene, forklarer teknisk chef hos Dinitrol, Mogens Vestergaard Hansen.
Bilejere modtager certifikat
Dinitrol udfører rustbeskyttelse efter nøje fastlagte arbejdsrutiner og kriterier, og her indgår blandt andet adskillelse af hjul, inderskærme og bundskjolde med mere. Fremover vil bilejere ved alle førstegangsbehandlinger som noget nyt modtage fotodokumentation af bilens undervogn, hvor kunden kan se, at bilen har været adskilt og er rustbeskyttet efter alle forskrifter.
- Kvaliteten og omhyggeligheden hvormed arbejdet tilrettelægges og gennemføres skal være i særklasse. Det er umuligt for almindelige bilejere at se, om rustbeskyttelsesarbejdet er udført grundigt og korrekt, men da vi udfører rustbeskyttelse efter nøje fastlagte krav under Teknologisk Instituts kontrolordning, så har forbrugerne garanti for pengene, forklarer Mogens Vestergaard Hansen ifølge en pressemeddelelse.
Ifølge Mogens Vestergaard Hansen, så er billeddokumentationen også værdifuldt den dag bilejeren eventuelt vælger at sælge bilen, fordi det er muligt at få en bedre pris for bilen, hvis det kan bevises, at den har været behandlet modrust.
Ny miljøvenlig rustbeskyttelse
Samtidig med indførelsen er billeddokumentation er Dinitrol i gang med at introducere det nye Varm Voks sprøjtesystem, der er baseret på opvarmede, voksbaserede produkter. I dag bruger cirka halvdelen af Dinitrols centre Varm Voks sprøjtesystemet, men planen er, at i løbet af foråret 2012, så har stort set samtlige centre indført Varm Voks.
- Den helt store fordel ved Varm Voks systemet er på miljøsiden. Indholdet af opløsningsmiddel er mere end halveret. Det betyder, at man nu ligger markant under grænseværdierne i den nye EU-bekendtgørelse, forklarer Mogens Vestergaard.
Forlænget levetid
Hos Teknologisk Institut, der fører kontrol med danske rustbeskyttelsescentre via Danmarks eneste godkendte kontrolordning VKO-R, ser daglig leder af VKO-R Jan Helbo positivt på, at der nu er kommet mere voks i rustbehandlingen, fordi det er den bedste form for beskyttelse.
- Biler som i dag leveres til forbrugerne som værende galvaniseret eller påført zink på metaloverfladerne vil kunne forlænge levetiden på denne form for overflade, hvis der påføres et smidigt, rustbeskyttende lag på udsatte steder på især undervognen, siger Jan Helbo.
Teknologisk Institut gennemfører kvalitetskontrol på årligt cirka 600 indkaldte biler.