Autohjælp kan mærke ferie-stop
Hvis bilen har stået stille i ferieugerne, er der grund til at tjekke bremser og batteri, inden hverdagen begynder, råder Dansk Autohjælp, som bereder sig på mere travlhed i august.
- Når danskerne vender hjem fra ferie, ser vi hvert år, at mange ikke kan få bilen i gang igen. I går (mandag) havde vi 1120 assistancer, hvoraf knap 200 var starthjælp til biler med fladt batteri. Problemet er, at særligt nyere biler bruger en del standby-strøm, og derfor tappes bilen langsomt for strøm, forklarer vagtcentralchef Ellen Trolle fra Dansk Autohjælp.
- Et andet problem er bremsere, der hænger. Det ser vi rigtig meget. Hvis håndbremsen har været trukket konstant i 1-2 uger, kan den have svært ved at "slippe", når bremsen løsnes. Det er derfor bedst blot at lade bilen stå i gear og undgå at trække håndbremsen inden ferieparkeringen. Hvis skaden er sket, kan vi som regel løse problemet på stedet, men tjek både bremser og batteri inden mandag morgen, hvor hele familien skal ud af døren, anbefaler Ellen Trolle.
Travlt i juli, mere travlt i august
Sommerugerne har været en travl tid for Dansk Autohjælps vagtcentral, fordi både danske og udenlandske bilister har en tendens til at få mere brug for vejhjælp, når de er på ferie. Men i august forventer vagtcentralchefen yderligere travlhed.
- For det første er det i løbet af de næste uger, at danskerne skal have bilen startet op efter sommerferien, og for det andet er det først nu, at de tyske og sydeuropæiske turister holder ferie og kommer til Danmark. Så vi har sørget for, at der er mandskab nok både på stationerne og her på vagtcentralen, siger Ellen Trolle.
Nøgler låst inde og forkert brændstof
Sommerperioden har i år lige som tidligere år givet anledning til nogle anderledes assistancer end til daglig. Blandt andet skal en del have åbnet døre, fordi nøglen er låst inde.
- Når man har sommertøj på er der måske ikke lige en lomme til nøglerne, og så ender de på sædet eller i bagagerummet, når døren smækkes. En anden klassiker er køletasken eller campingvognen, der har tappet bilen for strøm, ligesom der er flere, der får hældt benzin på en dieselbil eller diesel på en benzinbil, måske fordi det er vanskeligere at orientere sig i et andet land, oplyser Ellen Trolle.
Størstedelen af alle opkald til Dansk Autohjælp vedrører dog stadig punkteringer og motorstop.