Bosch kom styrket ud af krisen
Bosch styrer imod en omsætning for 2011 på mere end 50 milliarder euro og oplever en god start på det nye regnskabsår. Første kvartal i år viste en omsætningsstigning på 15 procent.
- Ingen kan på nuværende tidspunkt sige, hvad følgerne af katastrofen i Japan vil blive. Ikke desto mindre er vi sikre på, at vores omsætning vil overstige 50 milliarder euro i 2011, sagde koncernchef hos Bosch Franz Fehrenbach på den årlige pressekonference i Stuttgart i torsdags den 14. april.
Det er Boschs mål fortsat at nå en resultatgrad på mellem 7 og 8 procent. Tallene for første kvartal støtter denne prognose: Den samlede omsætning for Bosch steg i de første tre måneder af 2011 cirka 15 procent i forhold til sidste år.
Alle tre virksomhedsområder kunne i denne periode øge deres omsætning betydeligt. Denne positive udvikling afspejler sig også i beskæftigelsen: Ved udgangen af 2011 skal antallet af Bosch-medarbejdere på verdensplan stige 15.000 til cirka 300.000. Mere end halvdelen af arbejdspladserne skal opstå i Asien-Stillehavsområdet, deraf 5900 i Kina. Bosch planlægger at ansætte yderligere 3800 medarbejdere i Østeuropa og Tyrkiet samt 1000 i Nordamerika og 800 i Sydamerika. I Tyskland vil Bosch i løbet af året skabe 900 nye arbejdspladser.
Den positive stemning i virksomheden overskygges for øjeblikket af begivenhederne i Japan. Jordskælvet og følgerne af det har ikke krævet nogen ofre blandt de næsten 8000 Bosch-medarbejdere i landet, og de materielle skader på de 36 Bosch-filialer i Japan var begrænsede.
- Vores forventning er på nuværende tidspunkt, at følgerne af jordskælvet i Japan kun midlertidigt vil bremse væksten i verdensøkonomien, sagde Fehrenbach og tilføjede:
- Ikke desto mindre er producenternes indbyrdes afhængighed meget stor især inden for bilindustrien og det gælder også for Bosch.
Andre uberegnelige faktorer for den globale økonomi omfatter udviklingen af råstofpriser og valutakursvirkninger.
Hurtig tilbagevenden
I 2010 udviklede de globale konjunkturer sig klart bedre end oprindeligt forventet. Bosch kunne derfor sidste år øge sin omsætning 24 procent til 47,3 milliarder euro og dermed overstige niveauet før krisen i 2007 med cirka én milliard euro.
Resultatet før skat blev 3,5 milliarder euro sammenlignet med et tab på 1,2 milliard euro året før. I 2010 lå resultatgraden før skat på 7,4 procent og var dermed tilfredsstillende.
For Fehrenbach har virksomhedens langsigtede orientering vist sig at være rigtig:
- Vores strategi med fokuseret spredning, en større international tilstedeværelse og vedvarende innovativ styrke er uændret. Den danner grundlag for vores dynamiske vækst.
Inden for autoteknik øgede Bosch i 2010 omsætningen 29 procent til 28,1 milliarder euro og nåede et resultat før renter og skat (EBIT) på 2,3 milliarder euro. Dermed kunne dette område tegne sig for de største forbedringer. Bortset fra god udnyttelse af kapaciteten som følge af den økonomiske fremgang spillede den stærke efterspørgsel efter innovative produkter og de betydelige bestræbelser på igen at øge konkurrenceevnen også en afgørende rolle, oplyser Bosch.
Fehrenbach betegnede vækstmulighederne inden for autoteknik som gode. Opsvinget i efterspørgslen efter dieseldrevne biler i Vesteuropa er en fordel for virksomheden. Bosch forventer derfor stigende styktal for sine common-rail-indsprøjtningssystemer frem til 2015 med ti procent om året.
Direkte benzinindsprøjtning er også i medvind: Andelen af biler med direkte benzinindsprøjtning vil tredobles på verdensplan til 18 procent frem til 2015. I forbindelse med turboladning giver direkte benzinindsprøjtning mulighed for downsizing. Mindre motorer med færre cylindre leverer samme ydelse, men forbruger mindre brændstof. Også markedet for turboladere, som Bosch åbner adgang til med sit joint venture Bosch Mahle Turbo Systems GmbH & Co. KG, udvikler sig dynamisk.
Fehrenbach ser også yderligere vækst for sikkerhedssystemer som det elektroniske stabilitetsprogram ESP.
Investeringer i fremtiden
I år vil Bosch bruge mere end syv milliarder euro på at sikre sin fremtid. Mere end fire milliarder af disse vil gå til forskning og udvikling, mens tre vil være anlægsinvesteringer. I 2010 lå forsknings- og udviklingsbudgettet på 3,8 milliarder euro, og investeringerne beløb sig til 2,4 milliarder.
I 2010 steg antallet af medarbejdere, der arbejder inden for forskning og udvikling på verdensplan, til mere end 34.000.