Autoophug med fin udsigt
Tilfredshed på Næstved Autoophug, som har specialiseret sig i Suzuki-dele.
I februar fyldte han 60 år, og nu går megen af hans tid med det nyetablerede Næstved Automobilmuseum, mens sønnen, 29-årige Frederik Spannet, står for den daglige drift af autogenbruget. Han er opvokset på det sydsjællandske autoophug, er siden udlært automekaniker og vendte i 2005 tilbage til virksomheden, som han i dag ejer 25 procent af.
Peter Spannet er oprindeligt udlært tømrer og blev autoophugger ved lidt af en tilfældighed, da han byttede sig til en autotransporter. Han etablerede ene mand sit ophug i 1975 på sin gård i Vester Egesborg mellem Næstved og Vordingborg, og han har siden udelukkende koncentreret sig om ophug af biler op til 3500 tons.
I begyndelsen kørte han til Tyskland tre gange om ugen for at hente biler, men i dag handler det kun om det danske marked, hvor ophugget køber biler af alle forsikringsselskaber.
Næstved Autoophug har 4-500 biler stående på pladsen og får 1200-1500 biler ind om året. Halvdelen fra forsikringsselskabet og den anden halvdel fra private.
Virksomheden tæller i dag 16 medarbejdere, heraf blandt andet fire telefonsælgere, to lagerfolk samt chauffører mange af dem er mekanikere.
Næstved Autoophug er knopskudt gennem årene og tæller i dag fem haller og cirka 8000 kvadratmeter under tag.
- Vi er fulgt godt med, hvad angår it, miljø og tilladelser. Kravene til autoophug er jo helt anderledes i dag, men jeg synes kravene er rimelige vi er kommet af med en lang række småfuskere, mener Peter Spannet, som dog selv har bokset noget med Næstved kommune med hensyn til at få lov til at opføre sine lager-udvidelser i landzonen ved Vester Egesborg.
Pluk-selv
Næstved Autoophug, som er medlem af DAG og autoophuggernes fælleslager, har i dag adgang til 110.000 edb-registrerede dele. Peter Spannet har desuden siddet med i DAGs bestyrelse i en årrække.
Firmaet har dele til alle biler, men har de sidste fem år specialiseret sig i Suzuki.
Næstved Autoophug rummer også fortsat et pluk-selv-marked, hvor private kommer og plukker dele, ofte langvejs fra og tit medbringende kaffe og brød.
- Det er altid kommet mange privatfolk her. Det er en del af kulturen, så det holder vi fast i, siger Peter Spannet.
Selv om Peder Spandet har brugt hele sit liv på at samle biler og motorcykler og netop per 1. maj officielt har åbnet Næstved Automobilmuseum, og selv om sønnen klarer den daglige drift, kommer Peder Spandet i virksomheden hver dag, hvor han er den eneste, der kan håndtere bilpressen, ligesom han følger godt med i skrotpriserne og sælger skrottet videre, når prisen er rigtig typisk 1000 ad gangen.
Peder Spandet, som tidligere også selv har bygget huse, har 60 tønder land på sin gård jord som han gennem 30 år har forpagtet ud, men det sidste år er han begyndt selv at dyrke jorden.