Reklamationsretten gælder alle
Privat eller firma John-Erik Als, indehaver af Byens Autogenbrug, giver samme reklamationsret til alle, firmaet handler med.
- Det kan ikke nytte noget bare at give aben videre til en kollega, der har købt en reservedel i god tro, bare fordi det er en handel business to business, siger John-Erik Als.
- Jeg lever af tilfredse kunder, og et autoophug er en forretning som alle andre.
John-Erik Als kom ind i autogenbruger-branchen, da han først købte Vojens Autoophug og i 2009 købte Byens Autogenbrug i Greve, som var gået konkurs.
Entreen i København blev voldsom. Først besluttede man at flytte fra Byens Autogenbrugs oprindelige adresse i Greve og i stedet etablere sig tættere på København, Amager og Sverige. Det sidste vender vi tilbage til.
På Avedøreholmen indrettede man sig og gjorde det grundigt. Der skulle være både ophug, genbrug og almindeligt autoværksted. Almindeligt er måske ikke det rigtige ord, for man ønskede netop at skille sig ud, så kunderne blev mødt af en facade og front med haveanlæg, elegant reception og et venteområde med sofa og caféborde.
- Plejer døde og er fortsat ikke noget, vi bruger som argument. Jeg tror faktisk, det er en fordel for forretningsgangen, at jeg ikke har traditionel baggrund i ophuggerbranchen, siger John-Erik Als, men uddyber ikke, hvor erfaringerne så kommer fra.
Nedbrændte
Næppe var ombygningen, indretningen og flytningen af 50.000 reservedele fra Greve overstået, før værkstedet totalnedbrændte og efterlod en ruin.
Det første, John-Erik Als trækker frem, når han fortæller om situationen efter branden, er samarbejdet med forsikringsselskabet Tryg, der var på brandstedet, før John-Erik Als kunne nå frem fra Vojens.
- Nu havde jeg jo ikke før prøvet at stå med en rygende ruin, men det havde manden fra Tryg og han vidste, hvad der skulle til, for at komme i gang igen.
Men forsikringsmanden fik åbenbart ikke fortalt det hele i første omgang.
- Havde jeg kunnet gennemskue den store opgave med en genopbygning, havde jeg nok taget checken fra Tryg og ladet Byens Autogenbrug være Byens Autogenbrug, men vi er kommet et godt stykke vej, hvor jeg gerne vil hen.
- Men tro ikke, at en brand er en gevinst.
Trygmanden stod ikke kun for alle formalia, han var også en god idé-giver, da forretningen skulle genopbygges. Det er eksempelvis hans fortjeneste, at alle aftapninger fra miljøbehandlingerne og kemikalier med det samme anbringes i beholdere i en svær og aflåst container uden for bygningerne.
- Det har trods alt været op ad bakke, men nu går det fremad, og Byens Autogenbrug har søgt om at få forhøjet antallet af tilladelser til ophug, siger John-Erik Als.
Det rigtige første gang
Det med strakshandlinger kalder John-Erik Als selv en af sine svagheder.
- Jeg kommer fast i Hvidovre hver onsdag, og jeg kan huske det ugen efter, hvis jeg har påpeget en detalje, det kan være en udtaget reservedel, som ikke var på rette plads.
- Jeg ønsker tingene gjort rigtigt fra første færd. Ikke først tage et batteri ud af en bil, så sætte det på gulvet, så op på et bord og så halvt ud til containeren. Det skal direkte ud i containeren. Det giver færre løft, det betyder mindre belastning og dermed bedre arbejdsmiljø.
- Jeg siger til medarbejderen, at det godt nok handler om mine penge, men det handler også om hans krop.
John-Erik Als holder et månedligt personalemøde efter fyraften med alle ansatte, og her tales meget åbent om alt, personaleforhold, kvalitet, sikkerhed, kurser og efteruddannelse.
- Og så har alle medarbejderne en sundhedsforsikring også selvom de nu skal betale skat af ydelsen.
- Et kræfttilfælde hos en medarbejder overbeviste mig om fornuften i de private sundhedsforsikringer. Da han fik kræft og røg ind i ventelistesystemet, stod vi magtesløse. Det gør vi ikke nu.
Ansvar for personalet og social omsorg er ord, der også dukker op i samtalen med John-Erik Als. På Vojens Autoophug har man jævnligt unge i jobtræning fra Haderslev kommune. Det førte til en placering som nummer to som Årets Sociale Erhvervsvirksomhed i Haderslev i 2010.
- Og vi skal være helt i front, når det drejer sig om miljø. Vi er både ISO 9001 og KS 14.001 certificerede. Det bruger vi mange ressourcer på, både timer og penge.
Pudsig velkomst
Ankomsten med en ny arbejdsplads til Hvidovre var ikke spækket med flag og guirlander.
- Vi blev budt velkommen af en retssag som vi dog vandt. Kommunen mente, vi ophuggede biler i Hvidovre. De spurgte os ikke, de læste bare i vores annoncer, at man kunne indlevere biler til ophug, men vi startede med at modtage biler, som vi så miljøbehandlede i Greve, siger John-Erik Als.
I Haderslev, hvor Vojens Autoophug ligger, optræder kommunens folk helt anderledes.
- Kan det have noget at gøre med begrebet jyder og københavnere? spørger John-Erik Als.
- Dem opfattede vi ikke som miljøkontrollanter, men som nogen, vi kunne samarbejde med.
- Jeg så gerne, at Hvidovre var mere synlig og samarbejdsvillig.
Han undrer sig over Hvidovre kommune, der tilsyneladende i høj grad accepterer uautoriserede ophuggere, men er ganske emsige overfor en certificeret virksomhed.
Og så var der det med svenskerne. På firmaets hjemmeside ligger en dansk-svensk parlør (på hjemmesiden for Vojens Autogenbrug er der en dansk-tysk, og her er der også ansat tyske medarbejdere).
- Svenskerne kommer ikke med biler til ophug. Det er lageret, der trækker priserne er nogenlunde de samme som i Sverige, men vi vil da gerne have flere kunder fra Sverige. Og derfor vil jeg da også gerne ansætte en svensk mekaniker. Alle medarbejdere er i øvrigt mekanikere, der giver kunderne klar besked. De fraråder også køb af dele, hvis det ikke kan betale sig.