Bilforhandlere skal oplyse om bilers reelle alder
To principielle domme fra Højesteret om bilers alder er vigtige sejre for forbrugerne, mener FDM. Også D.A.F. er tilfreds med dommen.
I dommene slår Højesteret fast, at denne viden er vigtig for forbrugerne, så de kan bedømme bilens markedsværdi og pris.
I begge sager var der tale om biler, der var produceret to år før første indregistrering, hvilket køberne ikke fik oplyst. I sagen om en Honda skrev bilsælgeren "model år 2000", selvom bilen var fra 1998 og manglede flere opgraderinger i forhold til den oplyste model. Køberen af bilen fik i retten et nedslag i prisen på 10.000 kroner, selvom dommerne ikke mente, at sælger havde gjort noget forkert i forhold til oplysningspligten. I en tilsvarende sag om salg af en BMW fik køberen et nedslag på 15.000 kroner.
Ud fra dommen vurderer FDM, at mærkeforhandlere bør have viden om produktionstidspunktet og skal videregive denne viden til forbrugerne.
Rust fra dag ét
- Med dommen har vi fået Højesterets ord for, at det er væsentligt, at forbrugerne oplyses om bilers produktionsår, hvis det adskiller sig mere end et år fra registreringsåret. Det er en klarhed, vi har efterlyst. Derfor er vi også meget tilfredse med dommens præmisser, som er en styrkelse af både forbrugerbeskyttelsen og forbrugeroplysningen, siger advokat i FDM Lennart Fogh, der har ført sagerne. Han fortsætter:
- Når det er væsentligt at kende bilens reelle alder, er det fordi, bilmodeller løbende ændres. Der kan være kommet opdateringer på motoren, flere airbags eller anden ændring i bilens udstyr. Derudover begynder rust at bide og gummi at mørne, allerede når den ruller ud fra fabrikken. Derfor er det ikke nok, at forbrugerne kender tidspunktet for bilens indregistrering, hvis bilen reelt er ældre, siger Lennart Fogh. Han håber, at restgruppen af brugtvognsforhandlere, der ikke falder ind under mærkeforhandlere, også retter ind for at kunne klare sig i konkurrencen om kunderne.
Ikke mærkepligt
Hos Danmarks Automobilforhandler Forening, D.A.F., er man tilfredse med dommen, hvori der blandt andet står, at oplysningerne om bilens alder ikke var umiddelbar tilgængelig for forhandleren.
- Højesteret anerkender, at når man ikke er forhandler af det pågældende mærke, så har man ikke pligt til at søge oplyst, hvornår en brugt salgsbil er produceret, Det betyder, at man ikke vil tvinge en forhandler til at søge oplysninger hos konkurrenten, siger juridisk chef i D.A.F., Karoline Thomsen til Ritzaus.