23948sdkhjf

Specialer er stadig efterspurgte hos MBK Autodele

Selv om det er som Auto-G grossist, at MBK Autodele oplever langt den største vækst, er der stadig brug for de oprindelige specialer, som for 40 år siden var grundlaget for virksomheden.
"Altid plads til specialværksteder". Sådan lød overskriften på en artikel i Motor-magasinet om MBK Autodele i 2005. Det holder stadig nu syv år senere, hvor Emmy Søgaard Andersen og Erling Würtz Andersen kan fejre, at det er 40 år siden, de fik mulighed for at blive selvstændige og starte Midtjysk Bremse- og Koblingsservice i Silkeborg. En beslutning, de aldrig har fortrudt.

De har heller aldrig fortrudt, at de gik ind i den frivillige grossistkæde Auto-G. Det skete sammen med en halv snes andre medlemmer af den daværende sammenslutning, Samarbejdende Sliddelsgrossister, SSG. Allerede efter et par år kunne MBK Autodele, som virksomheden så kom til at hedde, notere en vækst på over 50 procent. Den 1. januar 2006 overtog de også det tidligere Bremsecentret i Herning. Det var også en af SSG-grossisterne, som gået med i Auto-G og som så blev MBK Herning.

Jubilæumsmesse

40 års jubilæet markeres med en jubilæumsmesse den 4. oktober på adressen i Silkeborg i samarbejde med udvalgte leverandører: Her stilles et stort telt op, hvor Auto-G’s leverandører præsenterer flere tilbud, og hvor der selvfølgelig er der lagt op til masser af branchesnak, en god handel og konkurrencer. Da det foregår kl. 16-22, er der også sørget for mad og drikke.

En af dagens gevinster bliver hel dag på Jyllands-Ringen, og på messen udstilles Casper Elgaards Camaro. Allerede den 26. august blev jubilæet kick-startet, hvor kunderne var inviteret til en dag på Jyllands-Ringen til Auto-G – Camaro Cup 2012.

Når Erling Würtz Andersen lader tankerne gå tilbage, har det været 40 spændende år i en branche, som har gennemgået en rivende udvikling. Og så længe ægteparret glæder sig over at få en ny kunde og er ked af at miste én, har de ikke planer om at lade sig pensionere. De har også glæde af en meget loyal medarbejderstab, som er en god kombination af ældre med høj anciennitet, og nye yngre medarbejdere, som sørger for, at virksomheden er i stadig udvikling.

Dengang og nu

- I 70’erne havde en mekaniker typisk selv et lager med de mest benyttede reservedele. For eksempel 4-5 sæt udstødningssystemer, som dækkede forbruget i flere dage. Vi indkøbte cirka 200 bremsetromler ad gangen til Morris Mascot, og det dækkede vores forbrug. Vi fik varer en gang om ugen og leverede reservedele til vores udenbys kunder med rutebil. De kunder, der boede tættest på, kom og handlede i vores forretning, som dengang lå i Skolegade 19, mindes Erling Würtz Andersen.

I dag har værkstederne stort set intet reservedelslager. Grossisterne har i flere år fungeret som deres nærlager og kører flere daglige vareture. Det er en af betingelserne for en grossist, at man hurtigt og nemt kan levere det, værkstederne skal bruge, og at værkstederne selv via deres elektroniske katalog kan finde, hvilken grossist, der er leveringsdygtig. Tilgængelighed og konkurrencedygtige priser er blevet kvalitetskrav.

- Det er krav, vi lever op til. Vi glæder os over, at vi kan tilbyde autobranchen i Silkeborg-Herning en tip-top moderne autogrossistforretning med onlinekatalog, som har de mest moderne og opdaterede faciliteter og en logistik, der lever op til branchens krav og forventninger. Med vores base i et stort europæisk indkøbssamarbejde GAUI og Auto-G Danmark står vi meget stærkt med konkurrencedygtige priser og har hele tiden mange nye tiltag. Det medvirker til, at vi har en meget tæt kontakt til vore kunder, og jeg tror, at jeg personligt kender hver eneste af dem, siger Erling Würtz Andersen.

Emmy Søgård Andersen og Erling Würtz Andersen har altid lagt vægt på, at virksomheden er et personligt selskab. I de første år var Tage Grotkjær også medejer, men han blev købt ud, hvorefter han fortsatte som ansat, indtil han gik på pension i 2009. Emmy Søgard Andersen har i alle årene stået for bogholderiet. Fra de første år med håndskrevne fakturaer til nu, hvor det hele foregår online. Selvstændighedstrangen er også grunden til, at virksomheden ikke er ejet af nogen kæde. Derfor blev det Auto-G.

Brug for fagmanden

Selv om grossistforretningen har udgjort langt den største andel af MBK Autodeles forretningsgrundlag i de seneste 10 år, og har været stigende i flere år, banker Erling Würtz Andersens hjerte stadig for det, der i sin tid for 40 år siden gav anledning til virksomhedens navn, nemlig bremser og koblinger.

Der drejes stadig bremsetromler af, selv om antallet har været for nedadgående, og Erling Würtz Andersen bliver også jævnligt kontaktet som fagmanden og specialisten, når mekanikere og brugtbilforhandlere ikke selv har den fornødne ekspertise til at løse mere specielle bremse- og koblingsproblemer. Og han glæder sig over at kunne hjælpe med at løse problemerne. For eksempel med at afdreje og krydsslibe bremseskiver og afdreje svinghjulet til en kobling. Desuden løses også andre specialopgaver for værkstederne med planslibning af topstykker, trykprøvning og ventilarbejde. Jan Pedersen, som arbejder på værkstedet, har været ansat siden 1978.

Politisk indflydelse

Erling Würtz Andersen brænder stadig for sit gamle fag og ser med tilfredshed tilbage på den tid – i 1982 – da han tog initiativ til at starte Bremse- og Koblingsforeningen for Danmark, BKD.

- Svend Auken var som daværende arbejdsminister langt fremme med en asbestbekendtgørelse, som ville få alvorlige følger for vores arbejde med bremser. Det var helt åbenlyst, at vores branche slet ikke var blevet hørt i den sammenhæng, da der ville blive stillet helt urealistiske krav til sikkerhedsudstyr. Vi var nødt til at gøre noget, erindrer Erling Würtz Andersen.

Han fik ideen til foreningen, mens han lå i sengen med influenza, og han var dens landsformand indtil 1998 kun afbrudt af et par år midt i 90’erne, da Ole Pedersen var landsformand.

Der blev lyttet til foreningen, som i de første år talte omkring et halvt hundrede medlemmer. Foreningen holdt sig helt fri af kommercielle interesser, for at dette ikke skulle kunne bruges mod dem. Et par år senere blev asbest som bekendt forbudt i flere sammenhænge, blandt andet i bremsebelægninger.

Jubilæumsmesse hos MBK Autodele, Frichsvej 8, 8600 Silkeborg, torsdag den 4. oktober 2012, kl. 16-21.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093