Grøn omstilling i transportsektoren men hvordan
Hvad enten er man for en grøn omstilling i transportsektoren eller ej, så kommer den. Ikke mindst fordi stigende energipriser og svindende oliereserver gør det nødvendigt. Dansk Industri satte på en konference i onsdags fokus på, hvordan den grønne omstilling kan finde sted.
DI benyttede lejligheden til at fremlægge 12 anbefalinger, som organisationen mener, er nødvendige for at fremme den grønne omstilling.
- Vi skal udvikle nye systemer, nye brændsler og nye biler. Der er nok ingen her, der kan sige, hvordan transportsystemerne ser ud i 2030 eller 2050. Men vi fremlægger i dag 12 anbefalinger, der er måske ikke så meget nyt i dem, det nye er, at vi nu fremlægger dem samlet, indledte Hans Peter Slente, branchedirektør for DI Energibranchen.
Inden for personbilsområdet anbefaler DI en reform af bilbeskatningen væk fra den værdibaserede registreringsafgift, som skal erstattes af en teknisk baseret afgift, der skal afhænge af, hvor meget CO2 en bil udleder.
Desuden mener DI, at man bør lette introduktionen af nye teknologier såsom el, gas, brint, hybrid med mere. Det gør man ved at fjerne de barrierer, der måtte være, og fremme infrastrukturen.
En tredje anbefaling er at lempe energiafgifterne for grønne drivmidler, og endelig mener DI, at det offentlige kan være en dynamo i omstillingen via indkøb af grønne køretøjer.
Elbiler til persontransport
Konferencen bød på indlæg fra en lang række virksomheder, der alle på en eller anden måde arbejder med grøn omstilling af transportsektoren. Konferencens deltagere hørte indlæg om alt lige fra elbiler til brint- og gasbiler samt bæredygtige biobrændstoffer.
Selvom der selvfølgelig var mange divergerende meninger, bød konferencen på den overordnede konklusion, at elbiler fortrinsvis ser ud til at være for privatbilismen, mens den tunge trafik bør benytte sig af brint- eller gasbiler.
Suanne Tolstrup, kommunikationsdirektør i Better Place, fortalte blandt andet, at der indtil nu i år kun er solgt beskedne 441 elbiler.
- Den største udfordring for os har været prisen på batteriet, og elbilernes begrænsede rækkevidde. Men batterierne falder i pris, sidste år faldt prisen således 15 procent. Desuden vil vi få flere kWh på batteriet, også i nær fremtid.
- Vi har brug for, at det offentlige går forrest i stat, regioner og kommuner, når de indkøber biler, for biler sælger biler. Vi har ikke brug for flere forsøgsprojekter, for vi ved, at det virker. Nu skal vi bare i gang, sagde hun.
Brintbiler om tre år
I meget nær fremtid, helt præcist i 2015, vil bilproducenterne markedsføre brintbiler. Brintbiler findes for øjeblikket kun som prototyper, og de er meget dyre. Jacob Krogsgaard, adm. direktør i H2Logic A/S, mener, at brint er en del af løsningen.
- Forbrugerne bruger tre timer om året på at tanke benzin. De tanker i gennemsnit 30 liter pr. gang, og det tager tre minutter pr. gang. Brint kan tilbyde det samme. Det tager tre minutter, og så har man en rækkevidde på mere end 500 km. Brint har desuden den fordel, at man kan starte øjeblikkeligt helt nede fra -20 grader.
- Brint kan produceres på stedet ved elektrolyse. Det kan produceres, når der er vindenergi til rådighed og gemmes på brinttankstationen. Og man kan køre til yderkrogene i Danmark på en tank. Brint er en del af løsningen, og vi skal starte i dag, sagde Jacob Krogsgaard.
Brug dog naturgasnettet
En helt tredje løsning kom fra Bjarke Pålsson, adm. direktør for Naturgas Fyn, der opfordrede til at bruge det fintforgrenede naturgasnet i Danmark, som der er investeret 50 milliarder kroner i, og som kan holde mindst 50 år endnu med minimale vedligeholdelsesomkostninger.
- Naturgas og biogas er det mest samfundsøkonomiske drivmiddel. Det har blandt andet et 30 procent mindre CO2-udslip end benzin. Der er i dag 16 millioner gasbiler over hele verden, i USA er der 40.000 tunge enheder, der kører på gas, og det er den del af transportsektoren, der vokser mest. Og desuden er gas blevet 50 procent billigere i forhold til benzin siden 2008.
- Der er intet rationale for ikke at køre på gas udover vores afgiftssystem. Gasprisen er stærkt faldende og vil fortsat være det, er vores prognoser, sagde Bjarke Pålsson, der også fortalte, at der i Danmark kun 14 gasbiler nemlig de gasbiler, som Naturgas Fyn har til at køre rundt på Fyn.
Næste fokuspunkt
Energi- og klimaminister Martin Lidegaard, der var til stede på konferencen, ville ikke løfte sløret alt for meget for, hvad regeringen har tænkt sig at gøre. En ting ligger dog fast, nemlig, at der snart bliver kigget på den forkætrede registreringsafgift.
- Man kan ikke lave en grøn omstilling uden at kigge på afgiftsstrukturen. Vi kommer også til at kigge på en omlægning af registreringsafgiften, så den i højere grad følger bilens miljøpåvirkning. I skal ikke gøre jer forhåbninger om en kæmpe skattelettelse, men vi vil heller ikke sætte skatterne op, sagde Martin Lidegaard og tilføjede:
- Jeg tror, vi skal bevæge os ad tre spor. Det første spor er energieffektivitet, vi kan bevare mobiliteten ved at gøre det mere effektivt. Det gælder både personbiler og inden for godstransport. Det andet spor er at få mere gods over på skib og tog og inden for persontransport at få flere mennesker over i kollektiv trafik. Det tredje spor er alternative drivmidler, elbiler og hybridbiler.
Men som sagt kunne man på konferencen selvfølgelig ikke pege på præcist, hvilken teknologi, der bliver fremherskende i fremtiden.