Dansk el-sportsvognseventyr ræser mod enden
Det startede som en dansk vision om luksus el-biler. Nu har den danske designer trukket sig, og konkurs truer.
Fisker Automotive med hovedkvarter nær Los Angeles skal i næste måned betale af på et lån til det amerikanske energiministerium. Selskabet fik lånet i 2009 som led i Obama-regeringens mål om at fremme udviklingen af brændstoføkonomiske biler.
Fisker nåede at bruge 193 millioner dollar af det mere end en halv milliard dollar store lån, før den amerikanske regering sagde stop for udbetalingerne. Selskabet har afvist at afsløre størrelsen på afdraget, som har forfaldsdato den 22. april.
Hverken Fisker Automotive eller Kirkland & Ellis ville torsdag udtale sig om sagen.
Danske Henrik Fisker, som var med til at grundlægge firmaet, trak sig tidligere på måneden ud af firmaet efter uenigheder med topchef Tony Posawatz om budgetter og strategi.
Et tegn på, at der er lavvande i kassen, er, at Fisker i den forløbne uge måtte sende mere end 200 amerikanske ansatte på ufrivillig orlov for at spare penge.
Selskabet undersøger nu altså muligheden for at erklære sig konkurs, samtidig med at jagten på en ny kapitalstærk partner er intensiveret, siger kilder til Reuters.
Tidligere har Fisker forhandlet med flere kinesiske bilproducenter om at overtage dele af forretningen. Blandt andet forlyder det, at Fiskers topchef, Tony Posawatz, var i Kina i løbet af ugen for at få aftalerne i hus. Men uden held.
Kriseramte Fisker Automotive har ellers celebre fans af producentens første sportsmodel, Fisker Karma, som altså både kan køre på el og benzin.
Blandt andet ejer kronprins Frederik, den amerikanske skuespiller Leonardo di Caprio og popikonet Justin Bieber alle et eksemplar af den eldrevne luksusbil.
Henrik Fisker grundlagde firmaet i 2007 sammen med partneren Bernard Koehler i 2007, kort tid før recessionen fik ram på de amerikanske forbrugeres lyst til at købe nye biler.
/ritzau/Reuters