Afgiftsregulering virker: Danskerne køber miljørigtige biler
Afgifter får os til at købe flere men mere miljørigtige biler, viser tal fra Danmarks Statistik. Kritikerne frygter trængsel og afgiftstab i statskassen, men det kan ikke overraske nogen, at det er sådan, afgiftsreguleringer virker, mener Dansk Erhverv
Dansk Erhverv påpeger, at danskerne blot følger politikernes ønske om at købe stadig mere miljørigtigt, og at afgiftskronerne kommer igen via øget økonomisk aktivitet.
- Afgifterne er indrettet til at få os til at købe mindre og mere miljørigtige biler. Det gør vi så. Til gengæld køber vi flere end nogensinde. Konsekvensen er, at statens provenu på bilafgifter falder. Sådan er det med adfærdsregulerende afgifter, siger chefkonsulent Jesper Højte Stenbæk, Dansk Erhverv.
Dansk Erhverv peger på, at selv om mange finder udviklingen kritisabel, øger selvsamme udvikling danskernes mobilitet og styrker dermed den danske konkurrenceevne og produktivitet.
- Danskerne måler ikke pendlingsdistancer i kilometer. De måler i tid. Hvis bil nr. 2 kan spare familien to timer om dagen i transporttid, så er den en god investering. På den måde har loven virket efter hensigten. Når man klager over manglende afgiftsindtægter hører det derfor med til billedet, at den øgede økonomiske effektivitet på arbejdsmarkedet giver samfundet gevinster fra virksomheds- og personbeskatning samtidig med, at de sociale udgifter falder, fordi flere kommer i job, siger Jesper Højte Stenbæk.
- Det er ikke en løsning at give familierne længere transporttid ved at forhøje bilafgifterne for at tvinge dem til alternativ transport. Det vil være skadeligt for både familie- og samfundsøkonomien, siger han.
Omlægning af bilafgifter på vej
Dansk Erhverv forventer, at der vil komme en reform af bilafgifterne i denne valgperiode. Omlægningen bliver en vanskelig øvelse. Der skal tages hensyn både til indtægter, trængsel, mobilitet og miljø.
- Adfærdsregulering via afgifter vil altid have det indbyggede paradoks, at hvis vi ikke ændrer adfærd, giver det et stort provenu. Hvis vi indpasser os efter afgifterne, vil riget fattes penge, siger Jesper Højte Stenbæk.