Bilsæder skal behandles som miljøgift
Nye EU-regler vil koste shredderbranchen mindst 100 kroner per bil fra før 2004, vurderer Dansk Autogenbrug.
Det skyldes nye regler, som er på vej i EU om særligt farlige kemikalier, de såkaldte POPer (persistente organiske miljøgifte). For autobranchen drejer det sig om tetra- og pentabromdiphenylether, der har været anvendt som flammehæmmere i skumpolstring i biler.
Derfor skal bilsæder skrues af hos biler fra før 2004 og skummet skæres væk, inden bilen og resten af bilsæderne shreddes. Dette POP-skum må ikke ryge ned i den lette fraktion af affald fra shredderanlæg.
Miljøstyrelsen skønner med stor usikkerhed omkostningerne til mellem 10 og 25 millioner kroner alt efter, om sædepolstringen skal forbrændes i et udenlandsk højtemperaturanlæg som farligt affald og ikke blot deponeres.
Arbejdsløn ikke medregnet
Børge Madsen mener, at styrelsen ikke medregner arbejdsløn til den halve time, det tager at skille bilsæderne ad og så videre.
De 100 kroner skal fordeles mellem ejeren og ophuggeren. Med andre ord kan bilejere forvente lidt mindre for biler fra årgang 2003 og tidligere, fordi det bliver dyrere at skrotte bilen.
Til sammenligning ligger den aktuelle pris på 2000-2500 kroner, og 120.000 biler blev skrottet sidste år. Det kan summe sig op til omkring 10 millioner kroner i ekstra arbejdstid frem til slutningen af årtiet.
Flere år med POP-skum
Rundt om i EU vil disse stoffer være fjernet i 2016, men vil dog stadig være at finde i danske biler herefter på grund af bilernes længere levetid, vurderer Miljøstyrelsen.
Siden 2011 har der været krav om miljømæssig forsvarlig behandling af affald, som indeholder de pågældende POP-stoffer. Det nye er et ændringsforslag fra EU-kommissionen om grænseværdier for, hvornår affaldet miljøbehandles eller destrueres, oplyser Miljøstyrelsen.
EU-landene stemte om forslaget i påskedagene, men resultatet er endnu ikke offentliggjort.