23948sdkhjf

Store forskelle på vurderinger i Autotaks

Søsterbilerne Citroen C1, Peugeot 107 og Toyota Aygo er ens, men ikke når de er skadede, for så er der store forskelle på de samme reparationer.
På Autotaks opgøres der hvert år tusindvis af skader, og her tager landets karosseriteknikere, værkførere, taksatorer og forskringsbranchen de opgivne reparationstider for gode varer. Hele branchen stoler på det, der opgives i Autotaks, og det er da også det, alle arbejder ud fra. Men taster man en 100 procent ens skade ind på hver af de tre identiske biler, får man tre vidt forskellige tider og priser. Og det er ikke blot for en enkelt udvalgt skade, nej, for en indtastning af flere identiske skader som Motor-magasinet foretog, viste, at der generelt er meget store forskelle i de opgivne reparationstider for henholdsvis en Citroen C1, Peugeot 107 og Toyota Aygo.

Eksempel et: A-stolpe

Tages der udgangspunkt i en skade i venstre side foran, som indbefatter en udskiftning af A-stolpen, vil der her være store forskelle i den tid, der er givet på den samme reparation på de tre ens biler. I eksemplet her er forsikringsselskabet Tryg valgt, og samme selskab går igen i de andre eksempler, og hvad bilerne angår, er der alle steder valgt den billigste basisversion. Reparationen indbefatter blandt andet af- og påmontering af dør, kofanger, motorhjelm og forlygte. Hvor der til Toyota Aygo ifølge Autotaks tidsmæssigt er givet 144,0 AE-enheder, altså 14,4 normale timer, gives der til en Citroën C1 192 AE - altså 19,2 timer. Tidsmæssigt er det Peugeot 107, som tager længst tid at lave, for her er der givet 203 AE, altså 20,3 timer for den samme reparation som på de to andre. Reparationspriserne opgives inklusive moms til 17.457,11 kroner for Aygo, for C1 er prisen 19.227,71 kroner og for 107 lyder regningen på 21.781,96 kroner. Forskellen mellem de to med færrest og flest timer står mellem Aygo og 107, hvor man på Aygo'en skal kunne lave den samme skade hele 5,9 timer hurtigere end på Peugeot'en. Omregnet til procent er det en forskel på 40,9 procent for de to 100 procent ens skader.

Eksempel to: A-stolpe med dør

Regnes samme skade ud igen, men med den forskel, at døren også skal udskiftes, ser tallene igen meget forskellige ud. Ifølge Autotaks er der til Toyota Aygo givet 156,0 AE-enheder, altså 15,6 normaltimer. Til en Citroën C1 bevilges der 208 AE - altså 20,8 timer. Tidsmæssigt er det igen Peugeot 107, som står for den længste tid, som er 224 AE, altså 22,4 timer for den samme reparation. Reparationspriserne er for Aygo 22.769,61 kroner, for C1 er prisen 24.188,39 kroner og for 107 er prisen inklusive moms 27.154,88 kroner - altså en forskel på 4385,27 kroner. Tidsmæssigt er forskellen mellem de to med færrest og flest timer igen Aygo og 107. På Aygo'en skal den samme skade laves 6,8 timer hurtigere, end hvis det var på en Peugeot 107. Omregnet til procent er der en forskel på 43,5 procent for de to identiske skader.

Eksempel tre: Bagbro

De tre biler deler også bagbro med hinanden, og de er skruet ens på. Alligevel er der store forskelle, men én undtagelse, for her uddeler Autotaks den samme tid til skift af en Peugeot- og Citroën-bagbro. Karosserismeden eller mekanikeren får tildelt 230 AE-enheder, 2,30 time, til at skifte en bagbro på en Toyota Aygo. Er der tale om enten en Citroën C1 eller en Peugeot 107 er tiden 310 AE eller 3,1 af de normale timer. Her er forskellen 1,3 time for en udskiftning af en bagbro på de tre biler. I procent betyder det, at Toyotareparatøren skal være 56 procent hurtigere end både Citroën- og Peugeotreparatøren.

Store forskelle

Forskellene er store i de tre eksempler, og forestiller man sig store skader i nærheden af totalskadegrænsen, tyder alt på, at forskellene bliver endog meget markante. Forestiller man sig, at den karosserismed, som skal lave skaden på en Toyota Aygo er på akkord, er vedkommende handicappet fra starten. Han skal som udgangspunkt være meget hurtigere end de to andre, og her vil det slet ikke være muligt at tjene bare den mindste smule ind på akkorden. De tre biler her er på ingen måde enestående, da der er flere bilmærker, som producerer biler, der er ens bortset fra emblemet på hjelmen.

Læs meget mere i den trykte udgave af Motor-magasinet, der udkommer på mandag den 8. april.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.108