Sikrere lygter for dyre for bilejerne
En ny type intelligente forlygter giver både bedre lys og skaber mere sikkerhed på vejene, viser stor test. Men afgifter gør lygterne for dyre for danskerne, kritiserer FDM.
Men de såkaldte aktive Xenon-lygter gør mere end at lyse vejen op. Lygterne kommer nemlig med en række finesser, som automatisk op- og nedblænding og lysspredning ved vejkryds. Dermed giver de ikke bare bilisten et bedre udsyn, når mørket er faldet på, men øger også sikkerheden på vejene.
- De aktive Xenon-lygter lyser ikke bare bedre og skarpere end andre typer lygter. Som vores test viser, er de nærmest at betragte som en del af bilens sikkerhedsudstyr, der ikke bare øger sikkerheden for bilister, men også de bløde trafikanter. De sidste kan ellers ofte være svære at se i mørket. Derfor har FDM også svært ved at se fornuften i, at lygterne er afgiftsbelagt, som tilfældet er, siger FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.
Afgifterne betyder, at bilejere må betale op til 30.000 kroner i afgifter alene for at få de sikkerhedsforbedrende forlygter. Det betyder reelt, at lygterne på lige fod med andet afgiftsbelagt sikkerhedsudstyr kun sjældent vil finde vej til de danske biler.
Appel
Modsat almindelige Xenon-lygter styres de nye aktive af et lille kamera, der sidder i bilens forrude. Det gør dem blandt andet i stand til selv at blænde op og ned ved modkørende biler, ligesom de også drejer med rundt i sving, så mest muligt af vejbanen er oplyst. Seneste skud på Xenon-stammen er lygter, der selv kan blænde ned i bestemte dele af lyskeglen, så man i princippet kan køre med langt lys hele tiden uden at blænde forankørende.
- Det er alt sammen noget, der er med til at give den bedste belysning og mulighed for føreren for at orientere sig i mørket. Derfor er det ærgerligt, at Xenon-lygterne bliver for afgiftstunge for den almindelige bilkøber. Sikkerhed bør til enhver tid veje tungere en provenu til statskassen, og derfor appellerer FDM endnu en gang til politikerne om at afgiftsfritage den slags udstyr, siger Søren W. Rasmussen.