23948sdkhjf

Problemer på bilferien skyldes motor og mekanik

Omkring 7000 danskere har i løbet af sommeren haft problemer under bilferien i udlandet. Kun et fåtal oplever færdselsuheld og indbrud, og det er i stedet bilens mekaniske dele, der er skyld i de fleste ferieafbrydelser.
For rigtig mange feriemætte danskere er turen til udlandet forløbet helt som planlagt. Men 7000 bilejere har siden 1. juni oplevet en kortere eller længere afbrydelse af ferien, fordi der var problemer med bilen. Vagtcentralen hos SOS Dansk Autohjælp modtager alle opkald fra bilister, der er dækket af Det røde kort på ferien i udlandet, og her er tallene fra sommerens assistancer netop gjort op.

- Heldigvis er der langt mellem de alvorlige sager, hvor bilister er kommet ud for uheld. Kun fem procent af alle assistancer vedrører et færdselsuheld, og tyveri og indbrud oplever vi ikke meget af. Det er mekaniske problemer med bilen, der fylder mest, og i de situationer kan vi ofte hjælpe bilisten hurtigt videre, så ferien ikke bliver ødelagt, forklarer Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

Motorstop og mekaniske defekter

Alene motorstop er skyld i hver fjerde nedbrud i udlandet, og mekaniske defekter på blandt andet bremser, gearkasse, kobling, køler, hjulophæng og styretøj tegner sig ligeledes for næsten en fjerdedel.

- Nogle af disse nedbrud kunne sandsynligvis være undgået, hvis bilen var tjekket grundigt igennem inden ferien. Men på en langtur med ekstra vægt i bilen er der altid ekstra risiko for nedbrud, uanset hvor godt man sikrer sig på forhånd. Punkteringer, manglende strøm på bilen og forkert brændstof er også blandt de hyppige årsager, og dem er det svært at gardere sig mod på forhånd, siger Anette Bjørn Juncher.

SOS Dansk Autohjælp anbefaler, at man får tjekket bilen hos sit værksted, inden man tager på en længere ferie.

Bilister taknemmelige

På vagtcentralen hos SOS Dansk Autohjælp oplever medarbejderne, at danskerne er meget taknemmelige for at kunne få hjælp, når de har nedbrud i udlandet.

- Når man har pakket hele familien i bilen og er kørt til et land, hvor man måske ikke taler sproget, så er man meget sårbar, når bilen ikke kan køre længere. Vi sørger for at lave aftalerne med den lokale vejhjælp eller et værksted, og samtidig hjælper vi alle passagerer videre, indtil de igen kan køre videre i egen bil. Det giver en stor tryghed at få hjælp på sit eget sprog, siger Anette Bjørn Juncher.

På årsplan hjælper vagtcentralen hos SOS Dansk Autohjælp omkring 11.000 bilister, der har fået problemer i udlandet. Håndteringen af de mange internationale sager har SOS International klaret igennem flere årtier, først fra alarmcentralen i København, men for cirka et havlt år siden blev opgaven flyttet til Aarhus, hvorfra al SOS Internationals øvrige vejhjælp i Danmark også koordineres hos SOS Dansk Autohjælp.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11