23948sdkhjf

Benzin er mere effektivt end diesel

Dieselbiler kører generelt stadig længere på literen, men de små benzinøkonomiske biler har rykket ved energibalancen.
Alle, der har kørt bil i en årrække, ved, at bilerne i dag kører stadigt længere på en liter brændstof, hvad enten det er benzin eller diesel. Bilerne er blevet langt mere energieffektive, og den opadgående kurve for effektiviteten fortsætter med at stige.

Siden 1997 er bilernes brændstoføkonomi – eller deres effektivitet – steget år for år, viser EOF’s Energinoter & Statistik 2013/14 med Danmarks Statistik og Energi- og Olieforum som kilder.

Siden 1997 er bilernes effektivitet steget år for år kun afbrudt af en kortere periode først i 2000’erne, da der blev indregistreret ret mange store og ikke særligt energieffektive dieselbiler.

Afgiftsomlægning

Omlægningen af registreringsafgiften i 2007 har haft stor effekt. Her fik energieffektive biler en reduktion i registreringsafgiften afhængigt af, hvor langt de kørte på literen. Det har bevirket, at især de små, benzinøkonomiske benzinbiler faldt kraftigt i pris, og salget af dem steg.

Siden 2007 er effektiviteten på nyindregistrerede biler derfor steget. For benzinbilernes vedkommende med næsten 40 procent, og for dieselbilerne med over 20 procent.

Går man helt tilbage til 1997, er benzinbilernes effektivitet steget med næsten 60 procent og dieselbilernes med næsten 40 procent, og alle prognoser baseret på nyindregistrering af biler tyder på, at tendensen med mere effektive benzin- og dieselbiler fortsætter, skriver EOF i sine noter.

En anden positiv effekt er, at selv om der har været stigende biltrafik i samme periode, så har omlægningen af registreringsafgiften og de mere energieffektive biler medvirket til, at energiforbruget til transport er faldet siden 2007, da det toppede. Det største fald tegner benzin sig for.

CO2-gevinst

Faldet af forbruget af benzin og diesel har sammen med bæredygtige biobrændstoffer også haft den positive effekt, at CO2-udledningen, der toppede i 2007, er faldet med 15 procent.

En ny rapport fra Danvad for Energistyrelsen peger meget apropos på de danske erhvervs- og styrkepositioner ved omstilling til grønne transportmidler. Det gælder især udvikling af biobrændstofteknologi, hvor den danske forskning er omfattende. Den har i internationalt perspektiv en gennemslagskraft over gennemsnittet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084