23948sdkhjf

Stadig optimisme: Brintbilen rykker nærmere

Den største hindring, for at brint bliver lige så almindeligt at tanke som andet brændstof, er de nuværende afgifter på el-produktionen.
Brint produceres på el, og at konvertere el til brint kræver megen strøm. Men med de store mængder el, som vindmøller producerer i dag ikke mindst i de varme dagtimer, er der gode muligheder for at konvertere el til brint. Men selv om man ikke skulle betale for produktion af strømmen, er alene afgifterne på produktionen af el så høje, at de gør, at det ikke hænger sammen økonomisk. Derfor gælder det først og fremmes om at skabe politisk forståelse for, at der ikke skal betales afgifter af den overskudsstrøm, der bruges til brintproduktion.

Sådan lyder meldingen fra Brint Retail Project Advisor i Europa for Shell, Lars Zimmermann. Han var gæstetaler på UNITI expo i Stuttgart, der er den første samlede internationale branchemesse for leverandører til servicestationerne, som helt naturligt har en interesse i at vide, hvordan stationerne skal indrettes i fremtiden.

Opbakning

Brint er meget ren og meget effektiv. Derfor støtter mange statslige organisationer i hele Europa udviklingen af brint, så Lars Zimmermann ser dog ret optimistisk på fremtiden for brint som brændstof til biler. Han forventer, at der i 2020 vil være omkring 400 stationer alene i Tyskland, hvor man sammen med el og andet brændstof kan tanke brint.

Ikke kun politisk, men også teknisk, er brint dog kompliceret at håndtere. Også selv om teknikken efterhånden er ganske kendt og udviklet, fordi man gennem 15 år har fået en vis erfaring. Derfor forventer Lars Zimmermann, at det er større og dyrere biler, der kommer til at køre på brint. Siden 2008 har der været forsøg med stationer i Californien. Der er også opført tre stationer i Tyskland, og den fjerde åbner i oktober i år, så der er efterhånden nogen erfaring i brug af brint.

Udfordringer

Brint giver dog flere udfordringer. Den første er, at den skal presses sammen med 700 bar. Derfor er pumpeudstyret på servicestationerne specialudviklede prototyper. Den anden er, at brint skal fryses ned til minus 40 grader for at kunne styres og kontrolleres, når det lægges i en tank på en bil. Det tekniske udstyr ikke er standardiseret, så det er indtil videre dyrt at bygge disse stationer. Den seneste station koster cirka en million euro.

Det er dog nu muligt at udlevere en mængde på syv til ti kilo brint til en bil. På syv kilo nedkølet og sammenpresset brint, kan bilen køre mellem 500 og 700 kilometer. Forbrugerprisen er for tiden politisk. Lars Zimmermann nævnte, at den er omkring 9-10 euro for et kilo, og i et kilo brint er der omkring 100 kilometer kørsel i. Produktionsprisen på brint er imidlertid 18-19 euro pr. kilo. Så lige nu giver det stort underskud, samtidig med at tankstationerne er meget dyre at opføre, og der er en meget lille omsætning.

Optimisme

Alligevel tror Lars Zimmermann, at der er en fremtid for brintbiler. Der kører allerede brintbiler flere steder – også i Danmark. Københavns Kommune tog for et års tid siden 15 brintbiler i brug med egen brinttankstation. En påfyldning tager tre minutter, og så har bilen en rækkevidde på 525 kilometer. Københavns Kommunes leverandør af biler er koreanske Hyundai, og selv om prisen pr. bil uden afgifter er 960.000 kroner, har kommunen ifølge ugebladet Ingeniøren, valgt at afprøve teknologien, da bilerne kan være med til at sikre, at København når sit mål om at blive CO2-neutral i 2025.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109