23948sdkhjf

Den sidste benzinbil skal være solgt om 20 år

Skal regeringens målsætning om fossilfri vejtransport inden 2050 blive en realitet, skal der skub i salget af benzinfrie biler, vurderer Dansk Energi.
En ny bil har i gennemsnit 14-15 års levetid. Så hvis al vejtransport skal være fossilfri i 2050, kan man med et simpelt regnestykke regne ud, at den sidste benzinbil skal være solgt i 2035.

Den danske regering formulerede i strategiplanen "Vores Energi i 2011" en energipolitisk målsætning om 100 procent vedvarende energi i el- og varmeforsyningen i 2035, og et lignende mål blev opstillet for vejtransportsektoren, der skal være fossilfri i 2050.

Transporten står for 29 procent af Danmarks samlede CO2-udledning, og de fleste fremskrivninger forudser en stigning i udledningen frem mod 2020.

El og andre alternative drivmidler var derfor naturligt nok i fokus på den netop afholdte Driving Green Messe i København. I 2013 blev der solgt 511 elbiler, mens tallene for 2014 i skrivende stund er oppe på 688 for perioden januar til juli. I samme periode sidste år var der kun solgt 181 elbiler.

På trods af at det går fremad for elbilerne i Danmark, var andelen af solgte af el- og plugin-hybridbiler mindre end den var som gennemsnit i hele EU. Det viser en ny rapport fra miljøorganisationen Transport & Environment.

- Det er sørgeligt at Danmark er gået fra at være i helt front til at halte bagefter. Alle er enige om at vi skal have elbiler på vejene i stor stil, men der mangler politisk vilje til at få det til at ske, mener Jeppe Juul, transportmedarbejder i Det Økologiske Råd.

Han henviser blandt andet til, at politikerne endnu ikke har besluttet hvad der skal ske, når afgiftsfritagelsen for elbiler udløber i 2015, og at der stadig ikke er fundet en fornuftig beskatningsmodel for plugin-hybridbiler.

- Det er tankevækkende, at i et land som Norge var andelen af solgte el- og plugin-hybrid biler i 2013 på 6,1 procent, mens det tilsvarende tal i Danmark var 0,3 procent - altså 20 gange lavere. Det viser, at elbilerne hurtigt kan få en stor udbredelse, hvis man vil det, udtaler Jeppe Juul.

Salget af el- og plugin-hybridbiler i EU er fordoblet hvert år siden 2010, hvor de første rigtige elbiler kom på markedet. Derfor er man i Det Økologiske Råd heller ikke i tvivl om, at elbiler er fremtiden.

- Elbiler er helt afgørende i forhold til at mindske energiforbruget og få CO2-udledningen fra transportsektoren ned på et acceptabelt niveau. Af samme grund kan man ikke overvurdere betydningen af at fremme el- og pluginhybridbiler, siger Jeppe Juul.

Opfordrer til handling

Blandt oplægsholderne på Driving Green Messen var Peter Meibom, der er Analysechef hos Dansk Energi, der er elselskabernes interesseorganisation. Han vurderer, at perioden frem til 2020 er vigtig for opnå målet med fossilfri vejtransport i 2050.

- Vi skal accelerere indfasning af alternative drivmidler, øge teknologudvikling og ikke mindst sikre en effektiv markedsopbygning. Pga. levetiden for personbiler skal markedet for personbiler omstilles fuldstændigt til alternative drivmidler allerede i 2035 for at vejtransporten bliver fossilfri i 2050. Det vil under alle omstændigheder kræve nogle markante stigninger i markedsandelen allerede i 2020, siger han og fortsætter:

- På nuværende tidspunkt er de alternative drivmidler først ved at blive introduceret på markedet og det endelige markedsgennembrud har endnu ikke fået fat. Når økonomi, teknologi og infrastruktur tilsiger, at markedet begynder at tage de alternative drivmidler til sig, vil der stadig være et langt indfasningsforløb, hvor tilliden og kendskab til teknologierne skal skabes og fæstnes, siger Peter Meibom.

Han betoner, at den afgørende periode i udviklingsforløbet ligger i gennembrudsperioden – altså omkring 2020.

- For personbilernes vedkommende er der tale om perioden fra 2015 til 2020, hvor man skal gå fra cirka 8000 til 63.000 biler på alternative drivmidler. Det er således vigtigt, at få skabt momentum bag et teknologigennembrud, der sikrer at markedet når at opbygge tillid til nye alternative teknologier, der derefter kan finde fæste på et kommercielt marked, hvis man skal nå målsætningen i 2050, slutter han.

Driving Gren Messen var en markering af, at Københavns Kommunes er kåret som Europas Miljøhovedstad 2014, og arrangørene forventer at gentage arrangementet næste år.

Danmark er EU’s CO2-duks

Danmark er gowt med, når det gælder EU’s krav om at formindske bilers CO2-udslip. Således ligger personbilsparken i Danmark gennemsnitligt foran de europæiske standarder for energieffektivitet. Danmark var allerede i 2010 nede i omegnen af EU’s 2015-målsætning om, at nå 130 gCO2/km i 2015, hvor de danske personbiler for benzin lå på 132 gCO2/km og for diesel lå på 128 gCO2/km. Derfor er vurderingen, at Danmark når EU’s 2020-målsætning om 95 gCO2/km i 2020.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082