23948sdkhjf

Skjern Tekniske Skole i front med el-biler

Ringkøbings VW-forhandler har solgt sin første el-bil til Skjern Tekniske Skole, der kalder sig Danmarks første med en VW e-Up til undervisning af mekanikere.
Skjern Tekniske Skole har anskaffet en fuldt udstyret VW e-up til 196.000 kroner med klimaanlæg og det hele for undervisningsbrug. E-up’en er Volkswagens første bud på en el-bil, som prismæssigt kan tage konkurrencen op med tilsvarende benzindrevne biler, når driften medregnes.

- Mig bekendt er vi den første tekniske skole, hvor eleverne får lov at skrue i en regulær el-bil som led i den obligatoriske undervisning. Og vi er i hvert fald landets første, hvor de kan skrue i en e-up, siger uddannelsesleder Allan Vendelbo Kristiansen, Skjern Tekniske Skole.

Skjern Tekniske Skoles ønske om en el-bil i undervisningen ligger også til grund for, at Ringkøbing-forhandleren A.V. Vejgaard A/S nu har fået lov at sælge sin allerførste e-up. Volkswagen valgte nemlig i første omgang at starte med kun at tilbyde salget til forhandlere omkring København, Odense, Aarhus og Aalborg. Her står ladestanderne nemlig en del tættere end i Vestjylland. Men i forbindelse med bilkøbet har Skjern Tekniske Skole anskaffet en komplet ladestander, som også kan tanke andre el-biler.

- Formålet med at anskaffe e-Up’en er først og fremmest, at vores elever skal lære at håndtere den fremtid, som allerede er her. De kommer til at møde el-biler ude på autoværkstederne. Og det skal vores undervisning klæde dem på til. Derfor skal vi gå foran på dette område, simpelthen, siger Allan Vendelbo Kristiansen.

Begejstrede lærere

De første til at skrue i elbilen var faglærerne Kenneth Brændgaard og Christian Randeris. Og de er mindst lige så begejstrede som deres uddannelsesleder.

- Det er helt vildt spændende, at vi nu ser regulære el-biler til billige penge. Prisen er kommet ned, og kvaliteten står ikke tilbage for benzin- og dieselbiler. Nu mangler kun rækkevidden, men det kommer også, siger Kenneth Brændgaard og hentyder blandt andet til forsøg med vejbaner, hvor bilen bliver ladet op, mens man kører.

Christian Randeris tilføjer, at der kommer til at ske rigtig meget på batterisiden, hvor man regner med at kunne øge kapaciteten fra de nuværende 150 til 800 kilometer på en opladning. Han tror også, at hybridbilen har en fremtid.

Hybrid-erfaring

Ud over den nye e-Up har Skjern Tekniske Skole allerede en Toyota Auris Hybrid, der kører på både diesel og el. Den blev anskaffet i sommeren 2011 og er i øvrigt den eneste af skolens biler til undervisning, der har været på langfart. Den har nemlig været brugt flittigt til efteruddannelse af landets faglærere på autoområdet i Frederikshavn.

Faglærernes erfaringer med hybridbilen betyder, at de hurtigt kan gå i gang med at bruge den nye e-Up i undervisningen. Det tog nogle måneder for dem at blive klædt godt nok på fagligt - og ikke mindst sikkerhedsmæssigt – før eleverne fik lov at arbejde med Toyota Auris’en.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078