23948sdkhjf

Familien Le Mans fra Roskilde

Jens Winther Senior og Jens Winther Junior har i samarbejde drevet Roskildes ældste bilforhandler i mere end 50 år. Men i 24 timer hver juni spekuleres der ikke på salg af biler, men derimod på løbet på Circiut de la Sarthe.
Far har kørt det prestigefyldte motorløb tre gange, mens sønnike har kommenteret det for TV2 siden 1990. Jens Winther Junior og Senior har brugt oceaner af tid på banen 200 kilometer sydvest for Paris, siden Senior debuterede som den første danske kører på Le Mans i 1983. Alt sammen er sket samtidig med, de har drevet bilforhandleren af samme navn som dem selv, Jens Winther Automobiler, i domkirkebyen Roskilde.

Siden 1962 har familien ernæret sig i bilbranchen, og i dag sælges der Peugeot, Chevrolet og BMW-motorcykler fra adressen på Maglegaardsvej, ligesom de sælger Peugeot i Holbæk med en samarbejdspartner.

I spidsen er Junior som adm. direktør med sin kone Charlotte ved sin side, mens Senior, som han selv beskriver det, er blevet postmand i firmaet, hvor han, på trods af at have overskredet pensionsalderen, bruger nogle timer dagligt.

Bus med mange formål

Og seniors kontor afslører hurtigt, at motorsport altid har betydet enormt meget for hele familien, og stadig gør det. Især Le Mans har en særlig plads i scrapbøgerne, som bliver hevet op på det store skrivebord. Og billederne vidner om en helt anden tid, da Senior som 45-årig fik debut på Le Mans, hvor han nåede fire optrædener i årene fra 1983-86. De sidste to år endda på sit eget team.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle prøve at køre Le Mans. Det foregik på en helt anden måde dengang. Vores budget var 250.000 kroner, og teamet bestod udelukkende af frivillige. Vi kørte derned i en bus fra 1965, hvor bilen blev opbevaret bagi. Når vi så nåede frem, og bilen blev kørt ud, blev hele bussen lavet om til sovepladser. Vi havde ikke råd til at sende hele teamet på hotel. Så søvn foregik i bussen eller i telt, fortæller Senior, der opnåede en 11. plads i 1986, men udgik de tre andre år. Alle årene foregik det med hjælp fra familien, inklusiv Junior.

- Jeg sad syv kilometer væk fra målstregen i Mulsanne med en drejetelefon. Min mor sad inde ved pit-lane, og når min far skulle i pit, så drejede hun op og ringede ud til mig. Jeg satte så bogstaver på tavlen og holdt den ud. Min far blinkede med lyset for at indikere, at han havde set det. Så kunne jeg dreje på telefonen igen og give min mor besked om, at han var på vej i pit. Der er sket lidt siden da, griner Junior, der også fortæller, at i 1983 kunne de navnene på alle danske tilskuere, mens tallet i dag er omkring 30.000.

Ingen markedsføring

Til trods for at store dele af året blev brugt rundt på motorbaner, inden Senior indstillede sin motorsportskarriere i 1986, var det ikke et problem at drive en stor bilforhandler ved siden af.

- Vi har dygtige medarbejdere, hvis indstilling er, at vi ikke skulle kunne se, at vi ikke havde været hjemme og styret forretningen, fortæller Senior.

Men selvom der var, og stadig er, et tydeligt link mellem bilsalget og motorsporten, så er det ikke blevet brugt aktivt i markedsføringen.

- Vi har helt sikkert kunnet markedsføre os igennem Le Mans, men vi har ikke brugt det. Jeg ville også føle det ret akavet, hvis vi profilerede forretningen via motorsport og fik taget billeder ved bilerne eller lignende. Så det har vi aldrig udnyttet, siger Junior, der selv har været i bilforretningen siden han startede i lære i 1981.

- Men vi fik meget PR ud af, at vi var med til Le Mans og andre motorløb i min karriere. Derfor vidste alle alligevel godt, at vores forretning lå i Roskilde igennem dækningen på TV, Radio og i aviserne, uddyber Senior, hvis Le Mans-racer fra 1985-86 i dag står hos Strøjer-samlingen på Fyn. Læs mere om Strøjer Samlingen på side 34.

Her blev der afholdt reunion i juni 2013 med David Mercer, ligesom pengekvinden og kører i 1985-teamet, Margie Smith-Hass, var til stede.

Bryllupsrejse til Le Mans

Man er ikke i tvivl, når stemmer, man normalt lytter til kl. 04.32 en juni-nat, begynder at fortælle anekdoter. Glæden stråler tydeligt igennem ordstrømmen fra Juniors mund, når snakken falder på Le Mans, som han har kommenteret for TV2 siden 1990. Faktisk på anbefaling fra sin far, der ikke havde lyst til at kommentere mere, var han med, da TV2 for første gang sendte løbet fra Frankrig. Det endte med at blive bryllupsrejsen med konen Charlotte, der indvilligede i at gå til Le Mans, og det blev hendes debut som tilskuer til et motorløb.

Siden har han været med til at formidle de store, danske øjeblikke og tragedier på Le Mans, blot afbrudt af 1997 og 2002, hvor TV2 ikke havde tv-rettighederne.

- Jeg ville gerne selv have kørt, men både tid og penge gjorde, at det ikke blev til noget. Nu kommenterer jeg i stedet, og her er fascinationen at prøve og videreformidle alle de ting, der sker omkring Le Mans til tv-seerne. Jeg gør det, jeg helst vil, og Le Mans er en af de ting, jeg altid gerne vil, forklarer Junior.

- Det fede ved Le Mans er, at der aldrig sker det samme hvert år. Man ved ikke, hvordan de 24 timer kommer til at forløbe, og der er så mange mulige ting, som kan spille ind. Le Mans er en af de største events i verden, som har fundet sted i 90 år, kun afbrudt af Anden Verdenskrig. Det gør Le Mans til noget helt specielt, uddyber Junior.

Om få måneder forlader Junior igen forretningen i Roskilde for passioneret at guide danskerne igennem 24-timers løbet. Og Senior følger med hjemme fra sofaen. For Le Mans misser de ikke i familien Winther.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093