23948sdkhjf

Skrotrekord på vippen

2013 satte endnu en rekord i antal miljøcertificerede ophugninger. Miljøstyrelsen har forudset årlige stigninger frem til 2017, men i øjeblikket tegner 2014 sig kun til et tæt opløb.
Ophuggerne har lige så meget at lave som sidste år, der satte rekord med 125.505 afleverede biler. Spørgsmålet er, om der bliver lidt færre eller flere certificerede skrotninger i år. Miljøstyrelsens prognose spår ellers otte procent stigning årligt i 2014-2017. I årets første syv måneder blev der udstedt 73.197 skrotattester i miljøordningen. Det er 175 færre biler i forhold til samme tidspunkt 12 måneder før. Hvis den hidtidige tendens holder året ud, vil man blot mangle 25 biler for at overgå 2013. Det svarer til to biler om måneden i en branche, der miljøbehandler over 10.000 udtjente køretøjer om måneden.

Godt halvår

Første halvår lignede ellers et rekordår med 63.519 attester, hvilket er 2014 flere end samme seks måneder året før. I mellemtiden er skrotpræmien nedsat med 250 kroner til 1500 kroner, og samtidig blev det årlige miljøbidrag forhøjet fra 60 til 101 kroner per 1. april. Formålet er fjernelse af bilordningens underskud i 2017.

Lav præmie uden betydning

Chefkonsulent Tejs Laustsen Jensen, DBI, er overbevist om, at den stigende tendens i antal skrotninger vil fortsætte.

- En gennemsnitlig årlig stigning på otte procent er i det store og hele realistisk, siger han.

Nedsættelsen af præmien får ikke betydning, vurderer han.

- Præmien har tidligere været lavere. Der er fortsat et økonomisk incitament, og intet indikerer, at biler ikke skrottes korrekt. Skrotningerne hjælpes på vej af mikrotendensen på bilmarkedet, hvor man udskifter en ældre model med en ny, mindre og billigere bil frem for en yngre, stor brugtbil, påpeger han.

- Der er grund til at glæde sig over det velfungerende skrotningssystem, samtidig med at vi er i gang med at udskifte bilparken til en både mere sikker og miljøvenlig, slutter Tejs Laustsen Jensen.

Styrelse ramte 1000 forkert

I januar skrev Motor-magasinet, at skrotningerne ville passere 126.000 i 2013. Prognosen holdt ikke helt stik, da de sidste måneders tal blev kendt, med det var tæt på. Det endelige tal var godt 1000 biler lavere , men immervæk en klar stigning i forhold til knap 120.000 i 2012. December viste sig som den svageste måned med knap 8100 skrotninger. I år skal tallet op over 140.000 for at overholde Miljøstyrelsens forventninger, der indgik i lovforslaget om lavere skrotpræmie og højere miljøbidrag, der blev vedtaget i december.

Regeringen tror på godt salg

Der er ikke udsigt til, at bilejerne holder deres gamle biler kørende længere. Regeringsøkonomerne venter øgede indtægter fra registreringsafgiften. I år indbringer den 16,8 milliarder kroner mod 16 milliarder sidste år. Der er dog tale om et fald på en halv milliard i år i forhold til forventningen i maj.

Stigningen fortsætter i 2015, og det afspejler fornyet af salg af større biler. Regeringen venter købsafgifter for 17,7 milliarder næste år, hvilket tilmed er 900 millioner mindre end i maj-skønnet.

Tilpasningen på bilmarkedet er ved at være fuldbragt, og tiden er inde til genafskaffelse af store biler, vurderer regeringsøkonomerne. Dermed menes, at der er fundet en balance mellem mikrobiler og større biler, som vil gælde en rum tid.

Renset for konjunkturudsving ventes faldende indtægter fra registreringsafgiften frem mod 2020, da små biler fylder mere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079